09. srpanj. 2015.

Održana 113. plenarna sjednica Odbora regija

U sjeni zbivanja oko sastanka predstavnika članica eurozone i grčke financijske krize, u Bruxellesu je 8. i 9. srpnja održana 113. sjednica Odbora regija. Gotovo 300 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz država EU raspravljalo je o aktualnim problemima i inicijativama europskih gradova i regija.

Prvi gost na plenarnom zasjedanju, povjerenik EK za energetiku Maroš Šefčovič, predstavio je projekt energetske unije s ciljem postizanja energetske neovisnosti EU koja počiva na principima solidarnosti, prekogranične distribucije i učinkovitog korištenja. Pored toga, projekt se snažno oslanja na decentraliziranu proizvodnju električne energije te sinergijsko povezivanje s konceptom pametnih gradova.

Tijekom rasprdobroslavicave o situaciji u Grčkoj dva najveća politička kluba jasno su se pozicionirali u pogledu idućih koraka. Klub europskih pučana zagovarao je neophodan dogovor s europskim institucijama te podmirenje grčkog duga, dok su zastupnici u klubu europskih socijalista bili protiv nastavka primjene mjera štednje te su zatražili solidarni pristup i restrukturiranje duga uz davanje konkretne razvojne pomoći Grčkoj. U raspravi je sudjelovao i šef hrvatskog izaslanstva, župan dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić.

U redovnom djelu sjednice, usvojeno je mišljenje o Ishodu pregovora o sporazumima o partnerstvu i operativnim programima kojeg je pripremio načelnik općine Slovenska Bistrica, Ivan Žagar. U mišljenju se traži bolje partnerstvo između svih razina vlasti, jer je evidentirano da se to načelo ne provodi jednako dobro u svim državama članicama. Provedene konzultacije ne mogu se opisati kao Partnerstvo sukladno europskim propisima, a lokalna tijela nisu bila zadovoljavajuće uključena u pripreme partnerstava na nacionalnoj razini. Čak 70% ispitanika smatra da u partnerskim ugovorima nisu uzete u obzir potrebe lokalne i regionalne razini. Pored toga zahtjeva se pojednostavljivanje administrativnih prepreka u provedbi programa te aktivno smanjivanje razlika u razvoju između europskih regija pomoću europskih sredstava.

Usvojena je i Rezolucija za održivi pristup EU-a migracijama u kojem je istaknuta potreba značajnije podrške gradovima i regijama u postupku prihvata imigranata i njihove integracije. Potrebna su veća sredstva za postizanje zadanih ciljeva te su ujedno pozvane sve države članice na solidarnost pri razmještanju i prihvaćanju imigranata. Postupci dodjele azila moraju biti mnogo kraći i brži kako bi se vratilo povjerenje građana.

Povjerenik EK za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas, predstavio je drugi ciklus natječaja za nagradu ”Europska prijestolnica inovacije”, a koji će biti otvoren za sve gradove iznad 100.000 stanovnika. Cilj je nagrade promoviranje inovativnih pristupa u rješavanju potreba građana, znanosti i gospodarstva s obzirom na to da u 21. stoljeću gradovi postaju ”središta moći i proizvodnje”.

Za kraj, ističemo i svečanost dodjele nagrade Odbora regija za Europsku poduzetničku regiju za 2016., koja je ove godine dodijeljena regijama Lombardiji, Glasgowu i Malopoljskoj.