Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

12. veljača. 2016.

Održana 116. sjednica Odbora regija

U Bruxellesu je 10. i 11. veljače održana plenarna sjednica Odbora regija na kojem su sudjelovali i članovi hrvatskog izaslanstva. Pored radnog dijela sjednice na kojoj je usvojeno šest novih mišljenja, članovima su se obratili predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nizozemski ministar unutarnjih poslova Ronald Plasterk te povjerenici Europske komisije Corina Creţu (regionalna politika) i Tibor Navracsics (obrazovanje, kultura, mladež i sport).

U obraćanju predsjednika Europskog vijeća istaknuta je potreba za zadržavanjem Schengenskog režima (pod motom Europa bez unutarnjih granica) uz paralelno jačanje vanjskih granica EU-a. Tusk je pozvao predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti da podrže nastojanja za usvajanje zajedničke migracijske politike.

Odbor regija podržao je planove nizozemske vlade da tijekom predsjedavanja Europskom unijom oživi inicijativu za usvajanje Urbane agende, a kojom bi se uvećali doprinosi europskih gradova u postizanju zadanih ciljeva Europe 2020. Slijedom toga, najavljen je Forum o Urbanoj agendi koji će se održati u Amsterdamu 30. svibnja ove godine.

U razgovoru s povjerenicom Creţu predstavnici gradova i regija razmijenili su mišljenja o tome kako bolje i brže koristiti europske strukturne i investicijske fondove, pri čemu je naglašena uloga regionalne politike kao važnog ulagačkog instrumenta kojeg treba unaprijediti kroz pojednostavljivanje pravila.

Povjerenik Navracsics naglasio je nužnost javnih rashoda na politike za mladih kao oblika ulaganja u budućnost, prilikom čega je Odbor regija usvojio mišljenje koje poziva na obnovu obrazovnih politika koje osnažuju socijalnu inkluziju, inovaciju i izvrsnost u europskim regijama.

Tusk i Markula

Tijekom dva dana zasjedanja članovi Odbora regija raspravili su i usvojili mišljenja o: pokazateljima teritorijalnog razvoja; inovacijama i modernizaciji u gospodarstvima ruralnih područja; uključivanju dugotrajno nezaposlenih osoba na tržište rada; turizmu za starije osobe te okviru Europske unije za prikupljanje podataka u ribarstvu.

Na sastanku Jadransko-jonsku međuregionalne skupine Odbora regija koja je održana uoči drugog dana plenarne sjednice, predstavljeno je trenutno stanje provedbe makroregionalne strategije te idući koraci u vezi Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Tako se uspostavljanje Zajedničkog tehničkog tajništva sa sjedištem u Veneciji i dvije podružnice u Zadru i Dubrovniku planira kroz sljedeća 2 mjeseca, a prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga očekuje se u trećem kvartalu ove godine.

Iduća plenarna sjednica Odbora regija bit će održana 7. i 8. travnja.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija