25. travanj. 2018.

Održana 13. sjednica Skupštine NALAS-a u Ljubljani

Više od 70 predstavnika lokalnih vlasti i udruga lokalnih vlasti iz cijele jugoistočne Europe (SEE) sastalo se u Kongresnom centru Brdo 18. travnja 2018. godine povodom 13. Skupštine svoje krovne organizacije NALAS.

Delegaciju Udruge gradova u RH na Skupštini činili su Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, oba na poziciji potpredsjednika Udruge gradova, te Nives Kopajtich-Škrlec, koordinatorica ureda Udruge gradova.

Gospodin Mićo Mićić, gradonačelnik Grada Bijeljine i sadašnji predsjednik NALAS-a, H.E. G. Sybille Suter Tejada, veleposlanik Švicarske u Makedoniji, dr. Franz Schausberger, član Odbora regija i posebni savjetnik povjerenika Hahna, i gđa Breda Pecan, potpredsjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti kod Vijeća Europe, svojim su govorima otvorili sjednicu Skupštine.

“Godinu dana prošlo je od posljednje sjednice Skupštine u Beču i danas smo uspjeli vratiti pozornost EU Komisije na Balkan, proces integracije i proširenja EU te na važnu ulogu lokalnih vlasti u pristupu razvoju odozdo prema gore “, rekao je gospodin Mićić. “8000 lokalnih vlasti koje NALAS predstavlja gleda na nas u ovim izazovnim vremenima, istinski želeći biti dio rješenja umjesto problema koji se obično percipiraju”.

Delegati su revidirali rad NALAS-a u 2017. godini, odobrili plan rada za 2018. godinu i raspravljali o pitanjima vezanim za Strategiju proširenja EU, zastupljenost NALAS-a te ulozi zagovaranja i ulozi lokalnih vlasti u izbjegličkoj i migracijskoj.

Na temelju rotacijskog predsjedanja sustavom, g. Darko Fras, gradonačelnik Svetog Trojca iz Slovenije, imenovan je novim predsjednikom NALAS-a, koji će voditi mrežu sljedećih godinu dana.

“Siguran sam da predsjednik nije ništa bez tima, članova udruga i njihovih predsjednika i osoblja”, rekao je gradonačelnik Fras nakon svoje inauguracije. “Razumijem da postoji mnogo otvorenih pitanja, ali kako je netko s pravom danas rekao, čvrsto vjerujem da umrežavanje i razmjena stvaraju veliku priliku u prevladavanju tih pitanja”.

Petre Shilegov, gradonačelnik Skoplja, postao je prva potpredsjednik NALAS-a, Tatiana Badan, gradonačelnica Općine Selemet iz Moldavija, postala je drugi potpredsjednik, dok je Emanuel Manolov, gradonačelnik Pavlikenija iz Bugarske, postao treći potpredsjednik.