06. listopad. 2010.

Održana 3. sjednica Predsjedništva

Održana je 3. sjednica Predsjedništva Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, 6. listopada 2010. godine u Zagrebu, u Hotelu Palace, Trg J. J. Strossmayera 10, s početkom u 10 sati

Sukladno zaključku s posljednje sjednice Predsjedništva, Udruga gradova uputila je Udruzi općina u RH i Hrvatskoj zajednici županija prijedlog inicijative za održavanjem zajedničkog sastanka sve tri organizacije s Vladom RH na temu programa gospodarskog oporavka i izmjena Zakona o porezu na dohodak. Udruga općina u RH i Hrvatska zajednica županija nisu potpisale inicijativu pa je Udruga gradova u RH samostalno uputila predsjednici Vlade zahtjev za održavanjem sastanka. Iz Vlade RH nije stigao nikakav odgovor. Predsjedništvo je prihvatilo prijedlog da se zatraži sastanak s Predsjednikom Republike Hrvatske na kojem bi se razgovaralo o navedenim problemima u lokalnoj samoupravi, kao sljedećoj instanci u proceduri.

Potpredsjednik Žmegač je izvijestio o imenovanju u Međuresornu radnu grupu za identifikaciju i uklanjanje prepreka za izravna ulaganja, u koju je Ministarstvo rada, gospodarstva i poduzetništva imenovalo predsjednika Udruge gradova te pozvao sve koji se još nisu prijavili za sudjelovanje na Skupu gradonačelnika i poduzetnika u Zadru, 15. i 16. listopada, da se prijave za sudjelovanje.

Nives Kopajtich-Škrlec dodala je da je Udruga gradova uputila zahtjev za sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora, kako bi se ubrzala rasprava o zahtjevu Udruge za vjerodostojno tumačenje članka 77. Zakona o naknadi (imovinski sporovi gradova i RH). Odgovor nije stigao do održavanja sjednice Predsjedništva.

Pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak

Potpredsjednik Žmegač izvijestio je da je Udruga gradova zatražila sastanak s ministrom financija, vezano uz izmjene Zakona o porezu na dohodak, no sastanak je izostao. Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu podržao je inicijativu Udruge gradova u RH da se od Vlade RH zatraži nadoknađivanje izgubljenih sredstava uvećanjem udjela u fondu izravnanja. U raspravi u Saboru, inicijativa je odbijena. Potpredsjednik Žmegač najavio je kao sljedeću mogućnost pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak, za koje je Ured Udruge gradova pripremio nacrt prijedloga.

Dario Runtić pojasnio je da se prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak temelji na činjenici da Vlada u postupku donošenja izmjena Zakona o porezu na dohodak nije konzultirala jedinice lokalne samouprave, što je bila dužna napraviti sukladno Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, Poslovniku Vlade Republike Hrvatske i Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti najbolji je pokušaj za osporavanje izmjena Zakona o porezu na dohodak kako bi se poboljšala financijska situacija jedinica lokalne samouprave ili osigurali pregovori s Vladom Republike Hrvatske za nove izmjene Zakona ili pronalaženje kompromisnog rješenja. Objasnio je da pokretanje postupka od strane Udruge gradova može trajati neko vrijeme, ali da isti postupak mogu pokrenuti i predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave, pri čemu Ustavni sud mora u roku od 30 dana donijeti odluku o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti.

Potpredsjednik Žmegač otvorio je raspravu te naglasio da su jedinice lokalne samouprave u situaciji da moraju održati minimalan standard građana, a nemaju dovoljno informacija niti je zaživjela kultura dijaloga i konzultiranja. Istaknuo je da nije osobno sklon takvim postupcima, no da se lokalna samouprava našla u teškoj situaciji. Ponovio je da je Udruga gradova u više navrata isticala da su gradovi spremni za podnošenje tereta krize te da gradovi provode nužne reforme. Naglasio je i kako Udruga neprestano traži partnerski odnos s Vladom Republike Hrvatske koji nije uspostavljen.

Gradonačelnik Županović je istaknuo da je nedopustivo mijenjati zakone u tijeku godine i da ovakve odluke imaju štetan utjecaj na lokalne jedinice te su zakinuta sredstva u proračunu koja su potrebna za financiranje najosnovnijih potreba u gradu. Podržao je inicijativu za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Gradonačelnik Nekić postavio je pitanje je li u periodu između posljednje sjednice Predsjedništva do danas upućen služben dopis ministru financija za održavanjem sastanka, a Nives Kopajtich Škrlec je pojasnila da je upućeno nekoliko zahjeva na koje Udruga nije dobila odgovor.

Gradonačelnik Hanžek predstavio je aktivnosti Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu po pitanju izmjena Zakona o porezu na dohodak i rasprave s ministrom financija od kojeg je zatraženo da se nađe model kojim će jedinice lokalne samouprave imati dovoljno sredstava za financiranje socijalnih davanja. Podržao je podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti.

Predsjedništvo je donijelo odluku o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak.