17. listopad. 2012.

Održana 9. sjednica Predsjedništva

Predsjedništvo Udruge gradova održalo je svoju 9. sjednicu u Zagrebu, 17. listopada 2012., na kojoj su sudjelovali državni dužnosnici.

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je nacrte prijedloga zakona o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima o kojima će Vlada RH raspravljati na današnjoj sjednici. Gradonačelnici članovi Predsjedništva iznijeli su niz primjedbi na odredbe prijedloga sa zahtjevom da se na današnjoj sjednici Vlade te primjedbe uvrste u prijedloge. Najveći dio primjedbi odnosio se na pitanje opoziva i kohabitacije te pitanje izbornih rješenja i unutarnjeg ustroja koja mogu prouzročiti neučinkovitosti u raspolaganju javnim sredstvima.

Glavni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Stanko Kordić i tajnik kabineta ministra građenja Predrag Bogičević izvijestili su Predsjedništvo o provedbi Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, odgovorili na pitanja članova u vezi nejasnoća u provedbi te dogovorili snažnije mehanizme koordinacije države i lokalne samouprave u provedbi postupaka legalizacije. Predstavljene su i temeljne odredbe nacrta prijedloga izmjena zakona o prostornom uređenju i gradnji. Na pitanje u vezi dugovanja države prema lokalnoj samoupravi za plaće službenika koji rade na izdavanju akata vezanih uz gradnju, a koja su premašila 22 milijuna kuna, predstavnici Ministarstva su odgovorili da se dugovanja planira podmiriti do kraja godine.

Predsjedništvo je zaključilo da će se problemi u primjeni Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, koji se odnose na dodjelu prostora neprofitnim organizacijama i drugim subjektima, detaljnije rješavati putem Radne skupine za imovinu na sastanku 23. listopada 2012. godine.

Prihvaćen je i prijedlog programa nagrađivanja inovativne prakse u lokalnoj samoupravi koji će otpočeti 5. studenog 2012. godine uz planiranu dodjelu nagrada u veljači 2013. godine.

Predsjednik Nadzornog odbora Udruge gradova izvjestio je Predsjedništvo da je na sjednici Nadzornog odbora utvrđeno da je Udruga poslovala sukladno planovima te je prihvaćena i izmjena Financijskog plana za 2012. godinu.