09. lipanj. 2014.

Održana druga sjednica Predsjedništva Udruge gradova

U Novalji je 6. lipnja, u sklopu 5. jubilarnog savjetovanja o aktualnostima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, održana druga sjednica Predsjedništva Udruge gradova. Na sjednici su usvojeni zaključci kojima se podržava organiziranje regionalnih edukacija o energetskoj obnovi zgrada te izdavanje priručnika „Energetska obnova objekata za stanovanje i racionalno trošenje energije“ u suradnji s Hrvatskom udrugom stanara i suvlasnika zgrada. Predstavljen je i projekt Lokalna Hrvatska – nacionalni servis vijesti te je gradovima preporučeno uključivanje kako bi vijesti iz lokalnih sredina bile dostupne široj javnosti bez odgađanja te bez selektiranja ovisno o “atraktivnosti” lokalne sredine.  Najavljena je i organizacija šestog po redu susreta gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku od 5. do 7. studenoga čija će središnja tema biti novo programsko razdoblje 2014. do 2020 i u sklopu kojega će biti dodijeljene nagrade projekta LOTUS te održana redovita sjednica Skupštine Udruge gradova (7. studenoga). Predsjedništvo je također odlučilo o temama tj. kategorijama za drugi ciklus projekta INpuls koji počinje najesen te je preporučeno da se nagrade dodjeljuju u kategorijama inteligentni gradovi, sigurni gradovi, kreativni gradovi, gradovi koji najbolje i najaktivnije uključuju građane u proces donošenja odluka i drugih općih akata, energetska obnova zgrada te gradovi koji najuspješnije i na najprimjereniji način vode brigu o osobama s invaliditetom na svome području.

IMG_1795

Zaključno, svi gradovi – članovi Udruge gradova pozvani su na potpisivanje Povelje o višerazinskom upravljanju u Europi. Povodom Dana Europe 9. svibnja, Odbor regija EU-a pozvao je sve lokalne i regionalnevlasti da se pridruže potpisivanju Povelje o višerazinskom upravljanju u Europi. Ova Povelja, koju je Odbor regija usvojio 3. travnja 2014., a podržao ju je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, jest politički manifest europskih gradova i regija kojim se sva tijela javnih vlasti pozivaju da višerazinsko upravljanje uključe u svakodnevno kreiranje i provedbu politika. To prvenstveno uključuje partnerski rad različitih razina vlasti (lokalne, regionalne, nacionalne i europske) i primjenu niza načela kao što su sudjelovanje, suradnja, otvorenost, transparentnost, uključenost i usklađenost politika. Iako nije pravno obvezujuća, Povelja svoje potpisnike obvezuje na korištenje višerazinskog upravljanja, na pokretanje partnerskih projekata s javnim i privatnim sektorom, na daljnji razvoj teritorijalne suradnje i na moderniziranje svojih uprava, a sve u cilju ostvarivanja načela supsidijarnosti, koje težište odlučivanja stavlja na najučinkovitiju i građanima najbližu razinu – lokalnu samoupravu. Povelja je dostupna na Internetu i na raspolaganju je za potpis gradovima i regijama na službenoj web stranici Odbora regija www.cor.europa.eu/mlgcharter Potpisati je mogu sve lokalne i regionalne vlasti zemalja Europske unije, europska i  nacionalna udruženja lokalnih i regionalnih jedinica, ali i lokalni dužnosnici.