23. rujan. 2019.

Održana Nacionalna konferencija savjeta mladih u Slavonskom Brodu

Proteklog vikenda održana je 4. Nacionalna konferencija savjeta mladih u organizaciji Udruge gradova, ovog puta u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom i Savjetom mladih Grada Slavonskog Broda.

Konferencija je najdugovjećniji događaj koji okuplja gradske, općinske i županijske savjeta mladih u Hrvatskoj te je i ove godine okupila 100-njak sudionika.

Tijekom Konferencije održana je panel rasprava na temu “Sudjelovanje savjeta mladih u procesima donošenja odluka“ u kojoj su sudjelovali Tea Tomas, zamjenica gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, Iva Sedlić, predstavnica Europskog doma Slavonski Brod, Ante Galić, pročelnik tajništva grada u Šibeniku, te Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije. Tijekom panel rasprave još su jednom istaknutu izazovi da savjeti mladih ostanu unutar djelokruga propisanog Zakonom o savjetima mladih te njihove suradnje s donositeljima odluka i uključivanja u procese donošenja odluka u pravom smislu te riječi.

Uz to, predstavljeni su primjeri dobrih praksi savjeta mladih iz Slavonskog Broda, Zagrebate Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije koji su predstavljali svoje aktivnosti izrade strateških dokumenata za mlade, davanja amandmana na proračun, povezivanja lokalnih savjeta mladih, imenovanje mladog gradonačelnika, izrade sustava kreditiranja studenata, sudjelovanja u projektnim aktivnostima  i povezivanja lokalnih udruga mladih i za mlade.

Sudionicima su predstavljeni i modeli većeg uključivanja mladih koje je izradila radna skupina Udruge gradova, a koji će biti dodatno predstavljeni do kraja godine.

U završnom dijelu, sudionici su kroz terenski grupni rad imali prilike upoznati se s aktivnostima prikupljanja mišljenja i prijedloga mladih osoba te razraditi prikupljene prijedloge od prvog koraka do dostizanja konačnog cilja.

Kao zaključak, ponovno je istaknuta potreba izmjena trenutnog Zakona o savjetima mladih. Udruga gradova u nekoliko je navrata naglašavala tu potrebu, a tijekom Nacionalne konferencije u Samoboru kreirani su i konkretni prijedlozi (vidi OVDJE).

Cijelu fotogaleriju s ovogodišnje Nacionalne konferencije možete preuzeti na https://drive.google.com/file/d/1CyAOjBqVp5krG2GrpG4YJRqzIPoevDrS/view?usp=sharing (klikom na “Preuzmi” pa “Ipak preuzmi” – veličina 4,3GB). U slučaju problema s preuzimanjem fotografija, ili bilo kojih drugih pitanja, obratite nam se na info@udruga-gradova.hr.

Lokalna Hrvatska

Lokalna Hrvatska LokalnaHrvatska.hr - nacionalni servis vijesti JLS - Udruga Gradova RH