29. siječanj. 2015.

Održana sjednica Užeg Predsjedništva Udruge gradova

U Zagrebu je 27. siječnja održana sjednica Užega Predsjedništva Udruge gradova te su usvojeni zaključci u vezi s otpisom dugovanja građanima, prijedlogom Hrvatske vatrogasne zajednice, izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom crvenom križu te o naplati članarina Udruge gradova.

Udruga gradova načelno podržava otpis dugovanja građanima slabijeg imovinskog stanja koji su se uslijed nezaposlenosti, kreditnih opterećenja ili nekih drugih opravdanih razloga, našli u financijskim teškoćama. U tom smislu pozivamo gradove, članove Udruge, koji još nisu potpisali Sporazum da to učine kako bismo i na taj način iskazali socijalnu osjetljivost, mada ujedno, izražavamo sumnju u velike i značajne učinke mjere otpisivanja dugovanja. Koristimo prigodu napomenuti da su gradovi i do sada, iz godine u godinu, sukladno važećim propisima i aktima otpisivali potraživanja, znatna sredstva ulagali u socijalne programe te da je socijala uistinu posljednja koja će se reducirati u vremenima gospodarske krize, pa čak i po cijenu tzv. nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava.

U pogledu financiranja vatrogastva te dopisa kojime se Hrvatska vatrogasna zajednica obratila Udruzi gradova sa zamolbom da se sredstva koja lokalne jedinice izdvajaju za financiranje vatrogastva ne smanjuju, unatoč „poreznoj reformi“ koja je gradovima oduzela znatna sredstva, preporuča se gradovima da sredstva pokušaju zadržati u dosadašnjim iznosima, pri tome svjesni činjenice da su proračuni usvojeni i iznosi već određeni.

U vezi s najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom crvenom križu koje je Ministarstvo zdravlja najavilo za treći kvartal ove godine, zadužuje se Ured Udruge da prati sve informacije u vezi s planiranim izmjenama i dopunama te da pravodobno obavijesti članove o svim novinama u vezi s time.

Uže je Predsjedništvo, sukladno prijedlogu predsjednika Kolos-a, odlučilo da se posljednja sjednica Skupštine Kolos-a održi 4. veljače u Zagrebu, u sklopu Konferencije “Financiranje projekata društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske iz fondova EU” koja se održava u Zagrebu 4. i 5. veljače.

Uže Predsjedništvo primilo je na znanje izvješće o naplati članarina za razdoblje od 2011. do 2013. godine te je Ured Udruge gradova zadužen za daljnju komunikaciju sa članovima u vezi naplate članarina koje se odnose na navedeno razdoblje.