26. travanj. 2017.

Održana završna konferencija „Moj otpad- moja odgovornost!“

Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci održalo je 25.4.2017. godine završnu konferenciju edukativnog projekta „Moj otpad- moja odgovornost!“ Projekt je realiziran u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čija vrijednost iznosi 152.844,00 kn, od čega je Fond sufinancirao 61.137,00 kn.

Tijekom trajanja projekta održano je 54 predavanja i terenskih obilazaka odlagališta otpada i reciklažnog dvorišta za 1070 učenika osnovnih i  830 učenika srednjih škola  grada Križevaca.

Kroz predavanja i terensku nastavu učenici su educirani o važnosti odvajanja otpada kao i o cjelokupnom sustavu odvajanja otpada putem posuda/spremnika specifičnim za područje JLS Križevci.

U sklopu projekta učenicima nižih razreda osnovnih škola podijeljeni su radni listovi kojima je obuhvaćen kompletan sustav gospodarenja otpadom od njegovog nastanka, pravilnog odvajanja, zbrinjavanja te recikliranja. Za radne listove kao i provedbu kompletnog projekta „Moj otpad – Moja odgovornost!“ dobivena je suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a sve u cilju informiranja i poučavanja učenika.

Kako bi se omogućilo da znanje o pravilnom postupanju s otpadom stečeno na predavanjima i terenskoj nastavi primjene u praksi (na samom mjestu nastanka otpada), svim osnovnim i srednjim školama podijeljene su kartonske kutije koje su postavljene u svaku učionicu. Kutije su namijenjene za odlaganje iste vrste otpada koji se odlaže i u posude/spremnike s narančastim poklopcem koje učenici imaju u svojim kućanstvima (papirna, kartonska, plastična, metalna i višeslojna ambalaža).

Svim korisnicima usluge na području Grada Križevaca podijeljene su eko brošure- kalendar odvoza otpada, a stanarima stambenih zgrada eko brošure u obliku uputa za ispravno postupanje s otpadom u višestambenim zgradama.

Također, podijeljeno je 7200 uputa (naljepnica) o vrsti otpada koji se odlaže u posude/spremnike s narančastim poklopcem. Postavljanje uputa (naljepnica) na posude/spremnike utječe na bolju informiranost, tj. educiranost korisnika usluge o vrstama otpada koje je potrebno odvojiti, a time i na povećanje količine odvojeno sakupljenog otpada.

Snimljen je animirani film o sustavu odvajanja otpada u Gradu Križevcima koji je prikazivan na predavanjima, te je postavljen na Internet (www.komunalno.hr) i Facebook stranicu Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci.

Izrađeno je i 120 platnenih vrećica sa logotipom projekta „Moj otpad, moja odgovornost!“  u sklopu promotivnog materijala kojima će se prezentirati uporaba platnenih umjesto plastičnih vrećica.

Na početku konferencije prisutnima se obratio direktor Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci Goran Gregurek koji je naglasio važnost provođenja stalnih edukacija kroz vrtiće i škole, a više o samom projektu „Moj otpad- moja odgovornost!“ govorila je voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša Dijana Mijač Dretar.

Radne listove namijenjene nižim razredima osnovnih škola prezentirala je učiteljica Lucija Martinčić iz Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci.

Čestitke na ostvarenom projektu i puno uspjeha u radu i dalje poželjeli su zamjenica predsjednika Udruženja komunalnog gospodarstva Snježana Avirović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Snježana Mihaljević, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Nenad Šćulac  te gradonačelnik Branko Hrg.