Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

24. ožujak. 2020.

Osnove programa Zelena infrastruktura i Kružno gospodarenje zgradama

U okviru aktivnosti Radne skupine za programe i fondove EU-a održana je online prezentacija osnova budućih programa Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za razdoblje 2021-2027. Sastanak je bio uvod u buduće programiranje pri čemu su gradovi pozvani da dostave informacije o svojim potrebama i prijedloge projektnih intervencija u predmetna područja.

Prezentaciju je održala voditeljica odjela Anka Javora iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koja je objasnila da su programi planirani u skladu s najavljenim politikama i prioritetima Europske unije za sljedeće razdoblje (Zelena Europa, Urbana agenda za EU, Akcijski plan za kružno gospodarstvo…) te ciljaju na adresiranje urbanih izazova s kojima se susreću gradovi diljem EU-a. Neki od tih izazova uključuju probleme nekontrolirane urbanizacije, nedovoljnog korištenja urbanog zemljišta, smanjenje kvalitete prostora i zraka, neiskorištenih zgrada, skupog zbrinjavanja građevinskog otpada nastalog rušenjem i slično. Prezentaciju u pdf-u možete preuzeti ovdje.

Ciljevi planiranog programa Zelene infrastrukture su: kvalitetno planiranje i upravljanje razvojem zelene infrastrukture; unaprijeđena, raširena i lako dostupna zelena infrastruktura u urbanim područjima; te visoka razina znanja i društvene svijesti o održivom razvoju urbanih područja.

Ciljevi planiranog programa Kružnog gospodarenja zgradama i prostorom su: kružna obnova neiskorištenih i/ili zapuštenih odnosno nedovoljno i/ili neodgovarajuće korištenih prostora i zgrada; razvoj sustava kružnog gospodarenja prostorom i zgradama; te cjeloživotni utjecaj svojstava zgrade na okoliš.

Rezultati ankete provedene koncem prošle godine u kojem je sudjelovalo 50 gradova i 80 općina, pokazali su da 80% JLS-a nema usvojene programe ni strategije zelene infrastrukture te da 60% JLS-a nema sistematsko praćenje podataka o zelenim površinama na svom području. U pogledu kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, 80% ispitanika nije upoznato s projektima te vrste na svom području. Zbog toga su potrebni dodatni napori u promoviranju koncepata zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama. Za dodatne informacije pozivamo vas da pogledate i proučite materijale koji su dostupni na stranicama resornog Ministarstva:

Brošura i video energetske obnove javnih i višestambenih zgrada
Brošuru „Zelena budućnost grada“
Prezentacijama s konferencije „Zelena budućnost grada“od 11. studenog 2019. godine

Na online prezentaciji sudjelovalo je 17 članova Radne skupine koji su predstavljali 12 gradova te su tom prilikom uputili prva pitanja i sugestije za unaprjeđenje budućih programa. U narednim tjednima Udruga gradova surađivat će s MGIPU-om kako bismo omogućili izradu što kvalitetnijih programa čiji će primarni korisnici biti gradovi, odnosno jedinice lokalne samouprave.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija

Lokalna Hrvatska