Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

22. ožujak. 2019.

Otvorene prijave za konferenciju ”Merging the Split: converting Spaces into Places”!

Dom mladih u Splitu bit će lokacija međunarodne konferencije o integriranom urbanom razvoju i placemakingu koju, 25. i 26. travnja 2019., organiziraju Udruga gradova, Grad Split i druge partnerske organizacije.

Zašto međunarodna konferencija o integriranom urbanom razvoju i placemakingu?

Placemaking je proces, višestrani pristup planiranju, kreiranju i upravljanju javnim prostorom. To je način razmišljanja i djelovanja koji uključuje sve dionike javnog prostora (administraciju, struku, stanovnike, korisnike…) u procese vezane za javni prostor sve s ciljem kako bi se javni prostor učinio boljim mjestom za život ljudi. S druge strane, integrirani urbani razvoj podrazumijeva pristup koji kombinira vertikalnu (odnosi izmeđi različitih razina vlasti) i horizontalnu (uključivanje relevantnih dionika iz javnog, privatnog, akademskog i civilnog sektora) integraciju kod planiranja razvoja gradova, istodobno poštivajući načelo održivosti.

S obzirom na to da su današnji gradovi pod pritiskom da svoje prostorne resurse iskoriste kao dodatne izvore javnih prihoda, to često dovodi do raznih negativnih nuspojava (gentrifikacija, turistifikacija, gubitak zajedničkih dobara, narušavanje okoliša…) čime se pak ugrožava jedna od najvažnijih funkcija grada: biti zajednički prostor u kojem građani mogu ispuniti svoje društvene, kulturne i druge potrebe. Ta kontradikcija između ekonomskih zahtjeva i društvenih potreba dovodi do pojave rascjepa koji postaje stvarni izazov za današnje urbane zajednice. Cilj konferencije ”Merging the Split: Converting Spaces into Places” jest istražiti postojeće mogućnosti i alate za premošćivanje ovog urbanog rascjepa kroz promicanje participativnog i integriranog pristupa u oblikovanju javnih prostora i urbanog razvoja.

Teme kojima će se konferencija baviti su održivi urbani razvoj, sudjelovanje javnosti u stvaranju javnog prostora, gradovi nakon turizma, transformacija urbanih područja i kulturne baštine, atraktivnost življenja u malim gradovima, urbana mobilnost, participativno budžetiranje te djeca, mladi i obrazovanje.

Za više informacija o konferenciji, programu i predavačima posjetite službene stranice konferencije  ili stranice događaja na Facebooku.

Zainteresirani sudionici iz gradova članova Udruge gradova imaju 50% popusta na cijenu kotizacije. Prijavite se na vrijeme i osigurajte svoje mjesto na ovom zanimljivom događaju koji će okupiti sudionike iz barem 12 europskih država!

 

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija