04. travanj. 2024.

Ovako se vole stabla u Varaždinu

Početak izbora Stabla godine simbolično je najavljen 4. travnja u Varaždinu na šetalištu Vatroslava Jagića, pokraj “drveta ljubavi”. Svaki građanin može nominirati svoje omiljeno stablo, bilo da je to ono uz koje svakodnevno prolazi, pod kojim nalazi inspiraciju ili s kojim dijeli posebne uspomene. Ono može biti na javnoj površini, uz cestu, u parku ili u vlastitom dvorištu.

Početak izbora Stabla godine 2024. objavljen je na web stranici Parkova https://www.parkovi.eu/natjecaj/varazdin-bira-stablo-godine-2024/.

“Drvo ljubavi”
predstavlja jedno od tisuća stabala u Varaždinu koje kriju svoje priče. Ova crvenolisna šljiva, posađena prije deset godina na inicijativu jednog studenta kao izraz ljubavi prema djevojci, danas je omiljeno stablo u Parkovima koje djelatnici nazivaju ‘drvom ljubavi’. Iz tog je razloga upravo kraj njega danas najavljen izbor Stabla godine.

Cilj izbora je potaknuti građane da primjećuju stabla, u njima uživaju i dive im se. Želi se podsjetiti koliko su ona važna te na ovaj način simbolično zahvaliti prirodi na benefitima koje nam pruža.

Svaki građanin može nominirati svoje omiljeno stablo, bilo da je to ono uz koje svakodnevno prolaze, pod kojim nalaze inspiraciju ili s kojim dijele posebne uspomene. Ono može biti na javnoj površini, uz cestu, u parku ili u vlastitom dvorištu. Za nominaciju je dovoljno poslati što kvalitetniju fotografiju stabla, uz informacije o njegovoj lokaciji i vrsti na info@parkovi.eu sve do 26. travnja.

Nakon toga komisija će odrediti finaliste za koje će biti moguće glasovati putem web stranice http://www.parkovi.eu/ od 1. svibnja do 17. svibnja, a pobjedničko stablo će biti proglašeno na Dan biološke raznolikosti, 22. svibnja.

O razlozima zbog kojih su se Parkovi odlučili na ovaj natječaj, direktorica Parkova Jelena Sekelj je rekla: „Iako natječaji u kojima se biraju najljepša stabla postoje na nacionalnom i međunarodnom nivou, da organiziramo jedno baš za naš Varaždin potaknulo nas je kada smo aplicirali za Europski grad stabala. Imenovanjem Stabla godine želimo slaviti prirodu i stabla u našem Varaždinu i zahvaliti im na svim darovima koje nam pružaju, posebno na svemu korisnom što za nas čine svakoga dana.“

Direktorici Sekelj su se u najavi ovog natječaja pridružili predsjednik Gradskog Vijeća Lovro Lukavečki i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Lovro Lukavečki je istaknuo zadovoljstvo ovim natječajem koji se danas najavljuje u kontekstu kandidature Varaždina za nagradu Europski grad stabala:„ Za mene je Varaždin ne samo europska već svjetska prijestolnica stabala. Uvjeren sam kako svi građani imaju svoje omiljeno stablo, možda ono na koje su se penjali kao djeca ili koje čuvaju u lijepom sjećanju“, rekao je te pozvao građane da se aktivno uključe u natječaj.

Miroslav Marković pozvao je građane na nominaciju omiljenih stabala te istaknuo kontinuirani napredak Varaždina u održavanju i promicanju zelenila, što opravdava status grada s najuređenijim okolišem u ovom dijelu Europe. “Obnavljamo dravsku šumu kroz projekt Interreg Green, a zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, grad će dodatno obogatiti svoje zelenilo s tisuću novih stabala. Stručnjaci su uključeni u svaki važan projekt, što je pristup koji je omogućio očuvanje drvoreda u Cesarčevoj ulici”, naglasio je Marković. Dodao je kako se prilikom nužnog uklanjanja stabala uvijek vodi računa o zamjenskoj sadnji te se nova stabla sade prilikom rekonstrukcija ulica, kao što je trenutno slučaj u Istarskoj ulici.

Okupljeni su zaključili najavu pozivom ljubavnom paru, protagonistima priče ‘drveta ljubavi’, da se jave Parkovima ako se prepoznaju u priči. Iz Parkova im poručuju da njihovo drvo raste i dalje, te da o njemu redovito brinu. S vremenom je ovo drvo postalo omiljeno među djelatnicima Parkova, simbol poduzeća kao ključnog dijela grada i svakodnevnog života, podsjetnik da svako stablo tiho svjedoči o najdragocjenijim, ali i najizazovnijim životnim trenucima.

Za kraj, poziv svim građanima koji putem ovog izbora žele svoje omiljeno stablo učiniti simbolom grada Varaždina, da čim prije pošalju svoje prijedloge na e-mail adresu Parkova info@parkovi.eu