Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

17. veljača. 2021.

Pametna GIS rješenja – Stvorite bazu podataka direktno na terenu

GIS (geografski informacijski sustav) je poznat kao moćan alat za vizualizaciju i upravljanje prostornih podataka koji u svom radu koriste i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave prilikom integracije značajki pametnih gradova u svoje poslovne procese.

Za kvalitetno upravljanje podacima, potrebno je iste vizualizirati, a u GIS-u se baza podataka vizualizira na karti (npr. na podlozi Google karti ili službenoj podlozi kakvu koristi DGU). Problemi instalacije aplikacije, istovremeno korištenje, pohrane podataka i slično, riješeni su implementacijom pipGIS-a koji radi na principu „otvorenih podataka“. Na ovaj je način moguća promjena i/ili dijeljenje informacija direktno u sustavu čime on postaje središnji sustav poslovanja svake jedinice. U pipGIS sustav moguće je integrirati i druge aplikacije, senzore, kamere, računovodstvene softvere i imati sve na jednom mjestu, uz mogućnost stvaranja bilješki koje su prostorno definirane.

Da bi sve to funkcioniralo, treba postojati točna i cjelovita baza podataka koju je nakon inicijalnog postavljanja lako održavati ažurnom. Postoji softver za prikupljanje prostornih informacija „ODK (Open Data Kit)“ čiji je cilj kolektivno prikupljanje podataka te pozivanje cijele zajednice da bude dio tog procesa. S tom je idejom nastala PiP ODK aplikacija, preko koje je moguće prikupljanje bilo kojih prostornih podataka direktno na terenu.

PiP ODK zasad se najviše koristi u prikupljanju podataka komunalne infrastrukture. Klupe, koševi, slivnici, stabla, građevine javne namjene, javna rasvjeta… Moguće je prikupiti sve te podatke šetajući kroz grad.
Duga je to šetnja, ali itekako plodonosna!

Pametno GIS rješenje – PiPODK aplikacija Promet i Prostor

Brojni su gradovi na ovaj način u roku od mjesec/dva (ovisno o svojoj veličini) prikupili sve tražene informacije jednostavnim klikom na predodređeno mjesto u aplikaciji. Tako je npr. svaka klupa uslikana fotoaparatom na mobitelu, a slika je lokacijski vezana uz mjesto na kojem se ta klupa nalazi. Naknadnim je pregledom (ili direktno na terenu) moguće napisati atribute koje grad vodi o objektu (npr. stanje, datum pregleda i sl.). Aplikaciju je razvila tvrtka https://prometiprostor.hr/tvrtka/o-nama/ a je povezana s internim pipGIS-om unutar kojeg se nalaze tzv. moduli unutar kojih su raspoređeni setovi podataka. Jednom kad je baza uspostavljena, puno je lakše i djelotvornije rukovati s podacima koje se unutar nje nalaze. Tako gradovi vode svoje nerazvrstane ceste, komunalne obveznike, javnu rasvjetu, hortikulturu, prostorne planove, investicije,…
Kao što vidite, mogućnosti su neizmjerne – na vama je da ih istražite.

Prikupljanje prostornih podataka nikad nije bilo jednostavnije. Pogledajte:

https://youtu.be/742X5tH0HTM

Članak preuzet s portala Pametni gradovi http://www.pametni-gradovi.eu/

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija