Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

11. ožujak. 2024.

Plastika i kružno gospodarstvo?

U HGK je u hibridnom obliku održana 15. međunarodna hrvatsko – slovenska konferencija „Što je potrebno promijeniti na nacionalnoj razini da se potakne kružno gospodarstvo u sektoru plastike?“.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici hrvatskog i slovenskog ministarstva, gospodarskih komora, reciklažera i proizvođača plastike iz recikliranih materijala, davatelja javnih usluga, akademske zajednice i Udruge gradova u RH.

U prvom dijelu su gosti iz Italije, Belgije, Francuske i Njemačke održali online prezentacije o primjerima dobre prakse razvoja cirkularnosti plastike u svojim zemljama. Predstavljeni su primjeri mehaničke i kemijske reciklaže plastičnih materijala, te načini sakupljanja plastičnog otpada.

Nakon diskusije uslijedila je panel rasprava o tome što bi Republika Hrvatska trebala učiniti da potakne razvoj kružnog gospodarenja plastikom.

Predstavnica Udruge gradova, Sonja Polonijo, istaknula je da JLS i njihova komunalna društva ne bi smjela biti nerazmjerno opterećena troškovima sakupljanja i zbrinjavanja otpada od plastike. Svi bi dionici sustava trebali zajednički ustanoviti slabe točke i moguća rješenja problema koji guše sustav, te dogovoriti akcijski plan i pratiti njegovu provedbu.

Izvještaj s konferencije dostupan je na linku https://www.hgk.hr/otpad-od-plastike-nedostatak-sortirnica-i-dalje-usko-grlo.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija