23. siječanj. 2020.

PlatFORma i Udruga gradova započele suradnju

Hvarska udruga PlatFORma i Udruga gradova pokrenule su novu edukaciju o sustavu lokalne samouprave namijenjenu građanima.

U organizaciji PlatFORme i Udruge gradova održat će se prva edukacije za građane o sustavu lokalne samouprave dana 8. veljače u Galeriji Arsenal u Hvaru, s početkom u 10 sati.

Neke od tema o kojima će se govoriti su sljedeće:

– Uloge u gradskoj vlasti: tko ima kakve ovlasti, mehanizmi donošenja i provođenja odluka
– Na koji način su odluke obvezujuće i čija je odgovornost njihova provedba
– Najvažniji gradski protokoli (pisarnica, urudžbeni brojevi i slično)
– Postupak stavljanja točke na vijeće od strane vijećnika i/ili građanina. Mogu li građani staviti točku na vijeće te pod kojim uvjetima mogu predstaviti svoju točku? Može li takav postupak za posljedicu imati donošenje neke odluke koja se odnosi na točku?
– Peticija kao alat izjašnjavanja građanskog mišljenja te njen potencijalni utjecaj na gradsku politiku i odluke
– Na koji način građani imaju pravo izraziti nezadovoljstvo na donešene gradske odluke, ukoliko ga imaju. Ako ne- tko se može žaliti na donešene odluke i kojim mehanizmima

Detaljnije o udruzi PlatFORma:

Udruga PlatFORma iz grada Hvara osnovana je 2016. godine. Djelovanje je započela kao građanska inicijativa koja zagovara otvaranje društveno kulturnoga centra u gradu Hvaru, s ciljem obogaćivanja društveno-kulturnog života na otoku. Od tada do danas Platforma kreira bogat društveno-kulturni sadržaj za naše sugrađane i otočane.
2018. godine uspješno je prijavljen prvi EU projekt DKC: Plan K i time ostvareno sufinanciranje u iznosu od 769.766,14 kuna iz Europskog socijalnog fonda. Partneri PlatFORme su važni akteri na društveno kulturnoj sceni Hvara: Dramski studio mladih Hvar, Festival mediteranskog filma Split, Grad Hvar, Gradska knjižnica i čitaonica Hvar, Lag Škoji, Udruga Pjover.
Okosnica projektnih aktivnosti su edukacija i umrežavanje koje smatraju ključnim u izgradnji povjerenja među udrugama, jedinicama lokalne samouprave i građanima.
PlatFORma je do sada provela edukaciju o pripremi i upravljanju društveno kulturnim projektima te o sudioničkom upravljanju. Adaptirali su gradski prostor koji je projektni partner Grad Hvar dao na korištenje u svrhu provedbe projekta te je ujedno sufinancirao adaptaciju. FABRIKA 35, prvi društveni prostor u gradu Hvaru, ovo ljeto otvorio je vrata svim udrugama i aktivnim građanima koji trebaju prostor za rad i provođenje svojih društveno kulturnih programa i aktivnosti. Prostor je projektom opremljen za održavanje sastanaka, skupština, radionica, izložbi, projekcija filmova, predavanja, javnih rasprava i ostalih aktivnosti. Riječ je o multifunkcionalnom prostoru koji će se prilagođavati potrebama korisnika te postati mala tvornica života tijekom cijele godine.
Motivirani željom za povezivanjem i jedinstvenim mjestom oglašavanja događanja na otoku izradili su interaktivni web kalendar događanja za cijeli otok Hvar dostupan na www.planhvar.com. Posebnost ovog kalendara je mogućnost samostalnog unosa događanja svim organizatorima na otoku. Kalendar ima mogućnost pretraživanja prema mjestu održavanja događanja, što svakom gradu i općini daje vlastiti kalendar.
Preostale projektne aktivnosti usmjeriti će se na povezivanje udruga i Grada, kao i na obogaćivanje društveno kulturnoga života grada i otoka Hvara.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na platforma.hvar@gmail.com