Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

24. svibanj. 2021.

Pokrenuta nacionalna tematska mreža Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima

Pokrenuta je nova nacionalna mreža stručnjaka, znanstvenika i organizacija civilnog društva koja će istražiti obrazovne nejednakosti u Hrvatskoj, od predškolskog obrazovanja do visokog obrazovanja, s ciljem donošenja preporuka za njihovo otklanjanje. Mreža se okuplja pod nazivom Tematska mreža „Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima“, u sklopu projekta koji vodi Institut za razvoj obrazovanja i koji sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Udruga gradova sudjeluje u provedbi projekta kao jedna od deset partnerskih organizacija.

Prema podacima Eurostata, tek 57% četverogodišnjaka u Hrvatskoj pohađa sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u odnosu na 82% u Europskoj uniji. PISA podaci pak ukazuju na povezanost uspjeha učenika osnovnih škola s njihovim socioekonomskim statusom, rodom te s pripadnošću geografskoj regiji. Hrvatska, prema Eurostatu, također ima i nizak udio visokoobrazovanih (Hrvatska: 28,7%; EU-28: 39,9%) te vrlo nisko uključivanje odraslih u nastavak obrazovanja (Hrvatska: 3%; EU-28: 10,8%). Iza ovih statistika stoji niz izazova i prepreka zbog kojih određene skupine djece, mladih i odraslih imaju manje šanse u pristupu, sudjelovanju i završavanju obrazovanja.

Do sada nije postojala mreža stručnjaka i organizacija civilnog društva koja radi na identificiranju i otklanjanju obrazovnih nejednakosti na svim razinama – od predškolske do visokoobrazovne, uključujući i cjeloživotno obrazovanje. Cilj projekta Tematska mreža Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima je osigurati koordinirano djelovanje stručnjaka i organizacija civilnog društva u oblikovanju javnih politika za rješavanje društvenih nejednakosti u cjeloživotnom obrazovanju u Hrvatskoj. Pojam „cjeloživotno obrazovanje“ označava koncepciju koja obrazovanje promatra kao cjeloživotni proces, a počinje formalnim obrazovanjem te traje cijeli život.

Članovi Mreže Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima su Akademija za politički razvoj, Forum za slobodu odgoja, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Institut za razvoj obrazovanja, Nansen dijalog centar, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Udruga roditelja Korak po korak i Udruga za razvoj visokoga školstva „Universitas“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.542.852,64 kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15 posto sredstvima Državnog proračuna. Projekt traje 36 mjeseci, a započet je s provedbom 28. listopada 2020. godine.

U okviru rada Mreže, koju čini tim od 25 stručnjaka iz 10 organizacija, provest će se četiri znanstvena istraživanja o obrazovnim nejednakostima, izradit će se preporuke za oblikovanje novih javnih politika koje bi umanjile obrazovne nejednakosti i održat će se strukturirani dijalog s dionicima i nadležnim institucijama u Hrvatskoj o predloženim mjerama.

U sklopu projekta trenutno se provode fokus grupe s ciljem omogućavanja rasprave i sagledavanja različitih perspektiva o obrazovnim nejednakostima u različitim segmentima obrazovanja. O prvim nalazima istraživanja, izvijestit ćemo uskoro.

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija