07. veljača. 2022.

Porast cijena građevinskog materijala i proizvoda prijeti gradnji i obnovi

Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda na tržištu prijeti zaustavljanju već pokrenutih investicija, a izvođači trpe eskalacije cijena i primorani su u kratkim rokovima ili avansno podmirivati višestruko veće cijene pojedinih materijala od onih pema kojima su formirali cijene u ponudama. Ima li načina tome stati na kraj?

Kako bi spriječila slom građevinskog sektora, Vlada RH je donijela Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda, a Hrvatska gospodarska komora s partnerima je, radi lakše, brže i učinkovitije primjene Zaključka, organizirala radionicu na kojoj je započela izrada smjernica za postupanje u odnosu na postojeću zakonsku regulativu i spomenuti zaključak.

Na web stranici HGK objavljene su Smjernice za provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni temeljem ugovora o građenju u slučajevima porasta cijena pojedinih građevinskih materijala i proizvoda, primjenom čl. 627. Zakona o obveznim odnosima uz primjenu Zakona o javnoj nabavi.

Smjernice za provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni_