Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

03. ožujak. 2016.

Posjet izaslanstva Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

U prostorijama Udruge općina u srijedu 2. ožujka održan je sastanak izaslanstva Odbora za nadzor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge općina u RH i Udruge gradova u RH.

Promoviranje i praćenje provedbe načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi koju je potpisalo 47 država Europe i kojima se 1997. pridružila, a 2008. u cijelosti obveze prihvatila i Hrvatska, trajni je zadatak Vijeća Europe. Prema riječima izvjestitelja izaslanstva Olea Haabetha cilj misije je razmijeniti mišljenje o aktualnim problemima i izazovima funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave, saslušati komentare iz lokalne samouprave te procijeniti trenutno stanje. Na osnovi provedene misije, izaslanstvo će za plenarnu sjednicu Kongresu u listopada 2016., pripremiti izvješće u kojem će dati preporuke i sugestije za unaprijeđenje stanja i prakse u Hrvatskoj.

U razgovoru s izaslanicima Kongresa, domaći su predstavnici komentirali visoku centraliziranost države i skromne pomake u postupku savjetovanja s predstavnicima lokalne samouprave. Naglasili kako na lokalnoj razini, kao i u tri nacionalne udruge jedinica samouprave, postoji konsenzus o tome da se reforme ne mogu svesti na puko ukidanje jedinica, već da treba razmišljati u pravcu funkcionalne decentralizacije i usklađivanja kapaciteta s pravima i obvezama. Posebno je istaknut problem nedovoljne fiskalne decentralizacije, poput činjenice da je lokalna samouprava od 2010. kumulativno izgubila oko 200 milijuna eura sredstava za decentralizirane funkcije te 147,5 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak prošle godine. Izostanak obaveznog konzultiranja prije donošenja odluka očito je nepoštivanje odredbi Europske povelje. Isto se može reći i za odluku Ustavnog suda o odbacivanju zahtjeva za ocjenu ustavnosti koje je Udruga gradova pokrenula 2011., odnosno Grad Zagreb 2015. Pored toga, hrvatski predstavnici objasnili su trenutni mehanizam financiranja jedinica lokalne samouprave koji nema značajke stvarnog sustava fiskalnog izravnanja iako Udruga gradova već 5 godina predlaže konkretne modele i mehanizme za unaprjeđenje.

Izaslanstvo boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj gdje će razgovarati s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i državnih tijela i institucija.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija

Lokalna Hrvatska