Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

16. srpanj. 2021.

Potpisana Deklaracija o turizmu i budućnosti gradova

Gradonačelnici nekih od vodećih svjetskih destinacija sastali su se 8. i 9. srpnja 20201. u Portu kako bi preispitali urbani turizam u postpandemijsko doba. U organizaciji UN-ove Svjetske turističke agencije (UNWTO), vlade Portugala, Turismo de Portugal i grada Porta, Forum gradonačelnika o turizmu i budućnosti gradova istaknuo je priliku za ponovni početak urbanog turizma s naglaskom na održivosti, inovacijama i inkluziji.

Osnovan u travnju 2019., Forum gradonačelnika pruža jedinstvenu platformu za gradove i druge ključne igrače za razmjenu turističkih politika i najboljih praksi. Međunarodni forum radi na unapređivanju uloge turizma u urbanoj agendi i iskorištavanju potencijala sektora za pružanje ekonomskih prilika i promicanje kulturnih veza. Sastanak u Portu prihvaćen je kao prilika za preispitivanje urbanog turizma i nastavak postizanja dokazanih potencijala koji će biti od koristi i stanovnicima i turistima.

Povratak turista ‘donosi nadu u gradove’

Urbani turizam je među najteže pogođenim dijelovima sektora i možda će se posljednji oporaviti. Iz tog razloga, „povratak turista u gradove širom svijeta donijet će više od pukih radnih mjesta i gospodarskog oporavka“, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili. “Donijet će nadu, samopouzdanje i pomoći oživjeti ono što urbani život čini tako uzbudljivim, od kulture preko gastronomije do poduzetništva i novih ideja.” U tom je kontekstu glavni tajnik također pohvalio portugalski Nacionalni plan potpore oporavku turizma, kao i nedavno pokrenutu Strategiju održivosti +.

Pedro Siza Vieira, portugalski ministar poljoprivrede, gospodarstva i digitalne tranzicije rekao je: „Sada je vrijeme da razmislimo o važnosti upravljanja protokom turista u našim gradovima. Digitalne tehnologije i kontinuirana ulaganja u nove atrakcije omogućit će nam pružanje boljeg iskustva za milijune ljudi koji žele nastaviti putovanje i koji će u budućnosti doći u posjet našim gradovima. “

Kao domaćin Foruma, gradonačelnik Porta Rui Moreira rekao je: „Gradovi se moraju znati transformirati, pretvarajući staro u novo, rehabilitirajući i promovirajući svoje naslijeđe, materijalno i nematerijalno, istodobno stvarajući nove polove od interesa za služenje i dobrodošlicu stanovnicima i posjetiteljima. “

U organizaciji UNWTO-a, vlade Portugala, Turismo de Portugal i Grada Porta Forum je pozdravio gradonačelnike i zamjenike gradonačelnika iz Atene, Beograda, Brage, Bruggea, Bruxellesa, Budimpešte, Dubrovnika, Firence, Madrida, Moskve, Podgorice, Praga, Samarkand, Sao Vicente, Skiathos, Tirana i Venecija. Pridružili su im se čelnici UN-a Habitat, Europskog odbora regija i Unión Ciudades Capitales Iberoamericanas (UCCI), kao i predstavnici ključnih dionika privatnog sektora, uključujući Expedia Group, Međunarodno udruženje Cruise Lines (CLIA) i Airbnb.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na konferenciji kao govornik na panelu „Turizam i budućnost gradova“, na kojem je predstavio rješenja koja je gradska uprava implementirala kao predvodnik „smart city“ projekata u Hrvatskoj te buduće planove kojima će se Dubrovnik nastaviti profilirati kao destinacija održivog turizma, ali i tehnoloških inovacija. „Od 2017. vidljivo smo smanjili gužve, diversificirali turističku ponudu i bez restrikcija i zabrana dosegnuli zavidnu razinu održivog turizma, na zadovoljstvo kako građana, tako i turista. Zbog krize prouzrokovane virusom COVID-19 podnosimo iznimno velik ekonomski udarac. Izgubili smo planiranih 350 milijuna kuna, što je do prije nekoliko godina bio iznos cijelog gradskog proračuna no nismo izgubili iz vida ono što smo prije četiri godine definirali kao prioritet, a to je održivost destinacije“ – kazao je u zaključnom izlaganju gradonačelnik Franković.

Deklaracija o turizmu i budućnosti gradova

Sudionici su usvojili Deklaraciju o turizmu i budućnosti gradova, koja potvrđuje opredijeljenost gradova za održivi i odgovoran rast turizma. To uključuje stavljanje turizma na dnevni red oporavka gradova, s politikama usklađenim s Novom urbanom agendom Ujedinjenih naroda i Agendom za održivi razvoj 2030. godine. U Deklaraciji se također navodi da će gradovi potpisnici promicati suradnju s više dionika radi poticanja inovacija i korištenja digitalizacije kako bi poboljšali turističko iskustvo i pozitivan utjecaj sektora na stanovnike. Nadalje, Deklaracija prepoznaje važnost gradova koji grade mostove sa ruralnim područjima, tako da koristi od turizma ima šire područje oko turističkih središta. Dokument na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.

Preuzeto i prilagođeno sa: www.turizmoteka.hr i www.dubrovnik.hr

Najave događanja

Sve najave događanja

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija