07. rujan. 2021.

Poziv gradovima: Postanite domaćin turneje Dobra energija!

Zelena energetska zadruga u suradnji s Energy Cities i Udrugom gradova poziva hrvatske gradove na snažniji iskorak prema ostvarenju ciljeva Akcijskih planova energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) prijavom na poziv za korištenje stručne podrške zadruge u edukaciji građana i razvoju projekata obnovljivih izvora energije.

Kroz poziv za korištenje stručne podrške Zelene energetske zadruge u edukaciji građana i razvoju projekata obnovljivih izvora energije, hrvatski gradovi imaju priliku:

1. Postati grad-domaćin turneje Dobra energija 2021., druge nacionalne kampanje za promociju korištenja solarne energije u kućanstvu, koja uključuje:
    1. Besplatnu dvosatnu edukaciju Zelene energetske zadruge o korištenju solarne energije i ugradnji kućne solarne elektrane za građane, te informiranje o mogućnosti proizvodnje, potrošnje i dijeljenja električne energije udruživanjem sa sugrađanima kroz energetske zajednice.
    2. Lokalnu promotivnu kampanju o korištenju solarne energije ususret besplatnoj edukaciji, koja će osigurati popularizaciju solarne energije među građanstvom te vidljivost grada u sklopu promotivne kampanje turneja Dobra energija 2021.

*Turneja Dobra energija 2021. održat će se u listopadu i studenom 2021.

1. Povećati kapacitete grada za ostvarenje ciljeva tranzicije na čistu energiju i klimatske neutralnosti osiguranjem stručne podrške Zelene energetske zadruge u iznosu 10 radnih sati u prijavama na predstojeće nacionalne i europske natječaje za sufinanciranje ostvarenja tih ciljeva. *Podrška u prijavi na nacionalne i europske natječaje može se koristiti najkasnije do 1. lipnja 2022.

Energetska transformacija gradova jedan je od ključnih koraka prema ostvarenju ciljeva europskog Zelenog plana i Pariškog klimatskog sporazuma. Razvojem i učinkovitom implementacijom lokalnog Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP), svaki hrvatski grad ima priliku doći na mapu nacionalnih i europskih predvodnika tranzicije na čistu energiju, preuzima odgovornost u suzbijanju posljedica klimatskih promjena te povećava kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

Poziv za gradove otvoren je od 7. do 24. rujna (do 23:59 sati), a prijave se vrše putem obrasca na poveznici: https://forms.gle/8pCWeePf9gQ6TGM46.

Za podršku će biti izabrano do 10 hrvatskih gradova temeljem kriterija:

• Iskaz namjere prema uspostavljanju financijskih mehanizama za podršku građanima u realizaciji sunčanih elektrana u 2022. godini kroz prijavu na poziv;
  • Uključenost ili iskaz interesa za članstvo u Sporazumu gradonačelnika (eng. Covenant of Mayors), europskoj zajednici gradova posvećenih ostvarenju europskih klimatskih i energetskih ciljeva: u izboru će se prednost dati 7 gradova koji su već uključeni u zajednicu i spremni se obvezati na nadograđivanje ciljeva za 2050. godinu (ovaj kriterij podrazumijeva da će grad iskazati interes za učlanjenjem ili produljenjem članstva, ne da do kraja roka za prijavu na natječaj i usvoji istu odluku);
  • Predanost dosezanju ciljeva energetske tranzicije kroz mjere koje se planiraju provesti do kraja 2024. s ciljem povećanja ulaganja i korištenja solarne energije na području grada te spremnost na njihovu implementaciju (potrebno je navesti predviđene mjere i strateške dokumente kojima su one usvojene u prijavi na javni poziv te, u slučaju da je takva vrsta projekta predviđena, jesu li već izrađeni glavni elektrotenički projekti za sunčane elektrane na javnim zgradama).

Gradovi izabrani kroz poziv bit će obaviješteni putem e-mail adrese navedene u prijavnom obrascu najkasnije do 5. listopada 2021.

O pozivu za gradove te ulozi gradova i građana u energetskoj tranziciji, saznajte više na online panelu Zelene energetske zadruge Mogu li građani ubrzati energetsku tranziciju gradova?, koja će se održati u srijedu, 22. rujna 2021., od 10 do 11.30 putem platforme ZOOM.

Dodatne informacije: contact@zez.coop, 01 2090 404