01. listopad. 2019.

Poziv gradovima za priključivanje platformi na temu lokalnog gastro-kulturnog nasljeđa

Dubrovnik se pridružio novostvorenoj online platformi u sklopu projekta “Slow-Food Središnja Europa” kojeg DURA i Kinookus uspješno provode u suradnji s četiri grada: Brnom, Kecskemetom, Krakowom i Venecijom. Ovim putem projektni partneri pozivaju i ostale zainteresirane gradove da im se pridruže.

U okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, stvorena je online platforma ˝Food Paths Network˝ (Mreža Gastronomskih Puteva), putem koje organizacija Slow Food namjerava predstaviti i podijeliti zajedničku metodologiju istraživanja, osnaživanja i promocije lokalnog gastro-kulturnog nasljeđa. Mreža gastronomskih puteva namijenjena je svim gradovima bogate gastronomske baštine kao svojevrsna metodologija razvoja koja se može primjenjivati, prilagođavati i unaprjeđivati diljem Europe.

Mreža Gastronomskih Puteva nudi metodu rada koja uključuje model za praćenje i specifične treninge.

Model je testiran u pet gradova (Brno, Dubrovnik, Kecskemet, Krakow i Venecija) u okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, a sastoji se od tri faze:

• Identificirati: kroz istraživanje rekonstruirati povijesni, kulturni, društveni i ekonomski kontekst lokalnog područja;
  • Zaštititi: dokumentirati usmeno i implicitno znanje te vještine na lokalnom području, putem terenskog istraživanja i video intervjua mapirati bioraznolikost proizvoda koji pripadaju lokalnom gastro-kulturnom naslijeđu;
  • Valorizirati: povećati vrijednost niza dobara, znanja i tradicija, promovirati mehanizme upravljanja i promocije kojima se ova vrijednost može prenijeti korisnicima.

Trening nudi nekoliko najboljih praksi i smjernica za osnaživanje i promociju lokalnog gastro-kulturnog naslijeđa u četiri područja:

1. Javne tržnice: kolektivno vođene tržnice poljoprivrednika na kojima tradicijski proizvođač direktno prodaje potrošaču;
  2. Prehrambena edukacija: poput inicijativa koje uključuju djecu, mlade i obitelji;
  3. Održivi turizam: turizam koji integrira povijesno i kulturno naslijeđe, zaštićena područja i poljoprivredna mjesta;
  4. Kulturni događaji: događaji koji se bave temama vezanim za hranu.

Gradovi koji žele primijeniti ovu metodologiju mogu kontaktirati nositelje projekta slanjem upita na engleskom jeziku na e-mail adresu slowfoodce@slowfood.it. Ovim putem dobit ćete pristup jedinstvenom e-tečaju na kojem možete saznati više o metodologiji i različitim načinima njezine implementacije i promoviranja svog gastronomskog naslijeđa.

Cilj je što bolje testirati Mrežu Gastronomskih Puteva, stoga nositelji projekta mole da ih obavijestite ukoliko mislite da bi ona mogla biti koristan alat za vaš grad i ako mislite da bi ova metodologija mogla biti učinkovita u promociji gastro-kulturnog nasljeđa vašeg područja.

Više o platformi na https://foodpathsnetwork.slowfood.com