26. listopad. 2020.

Poziv: Mikromobilnost na lokalnoj razini

U četvrtak 29.10.2020. održavamo webinar o najavljenim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji će, između ostalog, urediti prometovanje romobila i sličnih električnih vozila po javnim površinama. Povećano prometovanje električnim vozilima i mogućnost gospodarskog iskorištavanja istih predstavlja izazov za JLS te vas pozivamo da se pravovremeno upoznate s ovim pitanjima.

Jedinice lokalne samouprave imaju odgovornu ulogu u uređivanju prometa na njihovom području te nadležnost za izgradnju i održavanje prometne infrastrukture koja uključuje biciklističke staze i trake. Nadalje, odgovornost je jedinica lokalne samouprave poduzeti mjere koje mogu poboljšati sustav javnog prijevoza, smanjenja prometnih gužvi i emisije stakleničkih plinova, vodeći računa o sigurnosti svih sudionika u prometu i održavanja adekvatnog komunalnog reda. Reguliranje prometovanja romobila i potencijalno gospodarsko iskorištavanje mikromobilnosti je prilika za nadogradnju javnog prijevoza (last mile) i smanjenje prometnih gužvi, ali i potencijalni rizik u pogledu komunalnog reda.

Na ovom on-line predavanju za jedinice lokalne samouprave predstavit ćemo opće smjernice u reguliranju prometa vozila na električni pogon, iskustva Poljske i Slovačke, te drugih relevantnih dionika u prometu i mikromobilnosti. Detalji o priključenju na webinar nalaze se na kraju ove objave u dijelu koji je dostupan članovima Udruge gradova.

Registracija nije obavezna, sudjelovanje je besplatno za članove Udruge gradova. U slučaju problema s prijavom u sustav javite se na info@udruga-gradova.hr

Mikromobilnost na lokalnoj razini
29. listopada 2020.

Vrijeme Tema Govornik
11:00 – 11:10 Dobrodošlica, uvod i predstavljanje govornika Dario Runtić
11:10 – 11:25 Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama –  Planovi, procesi, pogledi Nikola Milas, Voditelj Odjela za osposobljavanje vozača i tehničke preglede vozila, Ministarstvo unutarnjih poslova
11:25 – 11:35 Shared mobility modeli – planovi i projekti u Europi Adam Jędrzejewski, Osnivač i CEO Udruge Mobilne Miasto
11:35 – 11:45 Inicijativa e-mikromobilnosti u Hrvatskoj: prednosti i izazovi Hrvoje Prpić, Predsjednik udruge Strujni krug
Ivan Begović, predstavnik Sekcije za promicanje e-mikromobilnosti unutar udruge Strujni krug
11:45 – 12:00 Sigurnost u prometu – edukativne inicijative s fokusom na nova vozila Alan Vojvodić,Voditelj ureda predsjednika i glavnog tajnika, HAK
Damir Novak, Voditelj ureda provjere stručne osposobljenosti, HAK
12:00 – 12:10 Električni romobili: edukacija vozača i drugih sudionika u prometu Mihal Jacić, Predsjednik udruge HUVER
12:10 – 12:20 Moderator poziva na diskusiju Dario Runtić
12:20 – Govornici odgovaraju na pitanja sudionika Svi govornici

Predavanje se održava putem Google Meet platforme, a osiguran je simultani prijevod za sve sudionike.

Preporuke za kvalitetno sudjelovanje na on-line sastancima:

• Osobe koje se videokonferencijski spajaju s mobitela trebaju instalirati Google Meet aplikaciju na svom mobilnom telefonu.
  • Osobe koje se videokonferencijski spajaju s laptopa ne trebaju ništa instalirati. Dovoljan je Chrome ili drugi internet preglednik.
  • Internet Explorer radi zastarjelosti više nije podržan.
  • Na laptopima preporučamo korištenje slušalica radi izbjegavanja mikrofonije.
  • Ukoliko koristite zvučnik, koristite samo jedan uređaj u prostoriji radi izbjegavanja mikrofonije.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?