Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

26. listopad. 2020.

Poziv: Mikromobilnost na lokalnoj razini

U četvrtak 29.10.2020. održavamo webinar o najavljenim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji će, između ostalog, urediti prometovanje romobila i sličnih električnih vozila po javnim površinama. Povećano prometovanje električnim vozilima i mogućnost gospodarskog iskorištavanja istih predstavlja izazov za JLS te vas pozivamo da se pravovremeno upoznate s ovim pitanjima.

Jedinice lokalne samouprave imaju odgovornu ulogu u uređivanju prometa na njihovom području te nadležnost za izgradnju i održavanje prometne infrastrukture koja uključuje biciklističke staze i trake. Nadalje, odgovornost je jedinica lokalne samouprave poduzeti mjere koje mogu poboljšati sustav javnog prijevoza, smanjenja prometnih gužvi i emisije stakleničkih plinova, vodeći računa o sigurnosti svih sudionika u prometu i održavanja adekvatnog komunalnog reda. Reguliranje prometovanja romobila i potencijalno gospodarsko iskorištavanje mikromobilnosti je prilika za nadogradnju javnog prijevoza (last mile) i smanjenje prometnih gužvi, ali i potencijalni rizik u pogledu komunalnog reda.

Na ovom on-line predavanju za jedinice lokalne samouprave predstavit ćemo opće smjernice u reguliranju prometa vozila na električni pogon, iskustva Poljske i Slovačke, te drugih relevantnih dionika u prometu i mikromobilnosti. Detalji o priključenju na webinar nalaze se na kraju ove objave u dijelu koji je dostupan članovima Udruge gradova.

Registracija nije obavezna, sudjelovanje je besplatno za članove Udruge gradova. U slučaju problema s prijavom u sustav javite se na info@udruga-gradova.hr

Mikromobilnost na lokalnoj razini
29. listopada 2020.

Vrijeme Tema Govornik
11:00 – 11:10 Dobrodošlica, uvod i predstavljanje govornika Dario Runtić
11:10 – 11:25 Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama –  Planovi, procesi, pogledi Nikola Milas, Voditelj Odjela za osposobljavanje vozača i tehničke preglede vozila, Ministarstvo unutarnjih poslova
11:25 – 11:35 Shared mobility modeli – planovi i projekti u Europi Adam Jędrzejewski, Osnivač i CEO Udruge Mobilne Miasto
11:35 – 11:45 Inicijativa e-mikromobilnosti u Hrvatskoj: prednosti i izazovi Hrvoje Prpić, Predsjednik udruge Strujni krug
Ivan Begović, predstavnik Sekcije za promicanje e-mikromobilnosti unutar udruge Strujni krug
11:45 – 12:00 Sigurnost u prometu – edukativne inicijative s fokusom na nova vozila Alan Vojvodić,Voditelj ureda predsjednika i glavnog tajnika, HAK
Damir Novak, Voditelj ureda provjere stručne osposobljenosti, HAK
12:00 – 12:10 Električni romobili: edukacija vozača i drugih sudionika u prometu Mihal Jacić, Predsjednik udruge HUVER
12:10 – 12:20 Moderator poziva na diskusiju Dario Runtić
12:20 – Govornici odgovaraju na pitanja sudionika Svi govornici

Predavanje se održava putem Google Meet platforme, a osiguran je simultani prijevod za sve sudionike.

Preporuke za kvalitetno sudjelovanje na on-line sastancima:

  • Osobe koje se videokonferencijski spajaju s mobitela trebaju instalirati Google Meet aplikaciju na svom mobilnom telefonu.
  • Osobe koje se videokonferencijski spajaju s laptopa ne trebaju ništa instalirati. Dovoljan je Chrome ili drugi internet preglednik.
  • Internet Explorer radi zastarjelosti više nije podržan.
  • Na laptopima preporučamo korištenje slušalica radi izbjegavanja mikrofonije.
  • Ukoliko koristite zvučnik, koristite samo jedan uređaj u prostoriji radi izbjegavanja mikrofonije.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija