10. ožujak. 2022.

Poziv na panel raspravu o ulozi gradova, građana i lokalnih zajednica u energetskoj tranziciji

S ciljem upoznavanja šire zajednice o pozitivnim tranzicijskim inicijativama Zelena Istra organizira panel diskusiju u srijedu, 16. ožujka s početkom u 18 sati u Galeriji Cvajner, u Puli. Događaj će se moći pratiti i online.

Panelisti će biti Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, Ugo Toić, voditelj Otočne razvojne agencije za očuvanje otočja Cres – Lošinj te predsjednik Skupštine energetske zadruge Apsyrtides, Lorena Dropulić, voditeljica Pododsjeka za energetsku učinkovitost Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Pule te Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge, voditelj projekta “Križevački sunčani krovovi”, prve hrvatske solarne elektrane koju su financirali građani, te energetske tranzicije otoka Korčule. Panel raspravu će moderirati Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Okupljeni će imati priliku saznati o energetskim zadrugama KLIK iz Križevaca te cresko-lošinjskoj zadruzi Apsyrtides i projektu izgradnje komunalnih solarnih elektrana koje će biti financirane novcem građana i otočnih tvrtki. Bit će govora o dekarbonizaciji otoka Cresa i Lošinja, klimatskoj neutralnosti Križevaca, kao i solarizaciji Pule. Na panel diskusiji bit će predstavljen i projekt PVMax REGEA-e kojim se dodjeljuje besplatna usluga tehničke pomoći za pripremu izgradnje najmanje 100 MW sunčanih elektrana integriranih na krovove više od 3000 obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada u Hrvatskoj.

Panel je namijenjen građanima, predstavnicima javnog i poslovnog sektora te civilnog društva. Detaljan program panel diskusije nalazi se ovdje. Sudjelovanje na panel diskusiji, uživo ili online, moguće je prijaviti najkasnije do srijede, 16. ožujka 2022. u podne na poveznici. Događaj se održava uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera.

Dodatno, zainteresirani koji žele sudjelovati online, moraju se prethodno registrirati i ovdje kako bi dobili poveznicu za sudjelovanje preko Zooma.

Događaj se održava u sklopu projekta “SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost” koji ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.