22. svibanj. 2023.

Poziv za najbolje prakse lokalnih vlasti: EU Green Deal

Europski zeleni plan cilja napraviti kontinent klimatski neutralnim do 2050. putem politika i propisa koji mijenjaju način na koji živimo, konzumiramo, krećemo se, radimo i proizvodimo energiju. Primjenom i dijeljenjem najboljih praksi, lokalne vlasti pokreću značajne promjene i pomažu u oblikovanju svjetlije budućnosti. Podijelite svoje dobre prakse s ostatkom Europe!

Gradovi i regije EU-a zalažu se za inovativna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, onečišćenja i krize biološke raznolikosti. Europski odbor regija poziva gradove i regije na doprinos ovom zajedničkom naporu te na dijeljenje najboljih praksi i uspješnih priča iz svojih zajednica putem ovog obrasca.

Doprinosi gradova bit će promovirani s institucijama i dionicima EU-a i objavljeni na karti #EUGreenDeal i kanalima društvenih medija, pokazujući ključnu ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u provedbi zelenog plana.

Pozivamo vas da podijelite svoje nedavno ostvarene ili tekuće inicijative vezane uz sljedeće teme:

• Prilagodba klimatskim uvjetima
  • Ublažavanje klimatskih promjena
  • Kružno gospodarstvo
  • Energetska pitanja, poput energetske učinkovitosti, energetskog siromaštva ili obnovljive energije
  • Čista mobilnost
  • Nulto zagađenje
  • Pošumljavanje, bioraznolikost i urbano ozelenjavanje
  • Zeleni proračuni
  • Razvijanje vještina za zelenu tranziciju

Krajnji rok za slanje doprinosa je 30. lipnja 2023.

Ako imate bilo kakvih pitanja o anketi, slobodno se obratite timu Green Deala pri Europskom odboru regija na adresi: greendeal@cor.europa.eu.