24. lipanj. 2020.

Poziv za pridruživanje lokalnih jedinica inicijativi Partnerstvu za otvorenu vlast

Svjetska inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast (OGP) prepoznaje ključnu ulogu koju gradovi, regije i druge razine lokalne vlasti imaju u osiguravanju usluga svojim građanima, a za koje su potrebne učinkovite i odgovorne lokalne administracije. Inicijativa poziva gradove i lokalne vlasti na pridruživanje!

Otvaranje lokalnih uprava ključni je dio osiguravanja realizacije izvorne vizije i ciljeva Partnerstva za otvorenu vlast koje promovira rad i važnost uračunljive, odgovorne i uključive vlasti. Posljedice pandemije COVID-19 u našim društvima tek će biti vidljive, ali jasno je da će suradnja, transparentnost i sudjelovanje građana biti temeljni stupovi budućeg oporavka. Upravo na lokalnoj razini potrebne su brze akcije višerazinske i multisektorske suradnje. Pozivaju se jedinice lokalne samouprave na formalno pridruživanje

Lokalni pilot program Partnerstva za otvorenu vlast pokazao je inspirirajuće inovacije i praktične rezultate, od borbe protiv nejednakosti u Austinu, Texasu u SAD-u, participativnog budžetiranja u Sekondi Takoradi u Gani, građanskog nadgledanja korupcije u državi Kaduna u Nigeriji, poboljšanja pristupa zdravstvenim uslugama u Buenos Airesu u Argentini, do uključivanja građana u kreiranje politika u Madridu, Španjolska.

U Partnerstvo je, uz 78 država, trenutno uključeno 20 lokalnih i regionalnih jedinica, a novoizabrani članovi morat će razviti i provesti akcijski plan, pratiti provedbu i izvještavati o napretku te sudjelovati u aktivnostima razmjene iskustava. Članovi su: Austin, SAD; Baskija, Španjolska; Bojonegoro, Indonezija; Buenos Aires, Argentina; Elgeyo Marakwet, Kenija; Iași, Rumunjska; Jalisco, Meksiko; Kaduna State, Nigerija; Kigoma-Ujiji, Tanzanija; La Libertad, Peru; Madrid, Španjolska; Nariño, Kolombija; Ontario, Kanada; Paris, Francuska; São Paulo, Brazil; Škotska, UK; Sekondi-Takoradi, Gana; Seoul, južna Koreja; South Cotabato, Filipini; Tbilisi, Gruzija.

Sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, bez obzira na veličinu i broj stanovnika, mogu iskazati interes za pridruživanje inicijativi OGP pisanom procedurom. Za članstvo u inicijativi ne plaća se članarina.

Postupak pridruživanje ima dvije faze i obje će se provesti u online obliku. Prva faza je upućivanje iskaza interesa (eng. EOI) koji sadrži zajedničku prijavu lokalne vlasti i dionika iz nevladinog, civilnog sektora. Rok za upućivanja iskaza interesa je 17. srpnja 2020. Druga faza podrazumijeva slanje pune prijave koja sadrži pismo podrške na engleskom jeziku u kojem su navedena tematska područja javnih politika koje prijavitelj želi unaprijediti kroz sudjelovanje u inicijativi, razinu dosadašnje suradnje s civilnim sektorom, kapacitete i resurse za zajedničku izradu i provedbu javnih politika i mjera te druge podatke korisne za evaluaciju prijave. Lokalne vlasti koje budu izabrane za dostavu prijave to će moći napraviti do 27. kolovoza 2020.

Više informacija o inicijativi potražiti na službenoj webstranici.