Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

24. lipanj. 2020.

Poziv za pridruživanje lokalnih jedinica inicijativi Partnerstvu za otvorenu vlast

Svjetska inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast (OGP) prepoznaje ključnu ulogu koju gradovi, regije i druge razine lokalne vlasti imaju u osiguravanju usluga svojim građanima, a za koje su potrebne učinkovite i odgovorne lokalne administracije. Inicijativa poziva gradove i lokalne vlasti na pridruživanje!

Otvaranje lokalnih uprava ključni je dio osiguravanja realizacije izvorne vizije i ciljeva Partnerstva za otvorenu vlast koje promovira rad i važnost uračunljive, odgovorne i uključive vlasti. Posljedice pandemije COVID-19 u našim društvima tek će biti vidljive, ali jasno je da će suradnja, transparentnost i sudjelovanje građana biti temeljni stupovi budućeg oporavka. Upravo na lokalnoj razini potrebne su brze akcije višerazinske i multisektorske suradnje. Pozivaju se jedinice lokalne samouprave na formalno pridruživanje

Lokalni pilot program Partnerstva za otvorenu vlast pokazao je inspirirajuće inovacije i praktične rezultate, od borbe protiv nejednakosti u Austinu, Texasu u SAD-u, participativnog budžetiranja u Sekondi Takoradi u Gani, građanskog nadgledanja korupcije u državi Kaduna u Nigeriji, poboljšanja pristupa zdravstvenim uslugama u Buenos Airesu u Argentini, do uključivanja građana u kreiranje politika u Madridu, Španjolska.

U Partnerstvo je, uz 78 država, trenutno uključeno 20 lokalnih i regionalnih jedinica, a novoizabrani članovi morat će razviti i provesti akcijski plan, pratiti provedbu i izvještavati o napretku te sudjelovati u aktivnostima razmjene iskustava. Članovi su: Austin, SAD; Baskija, Španjolska; Bojonegoro, Indonezija; Buenos Aires, Argentina; Elgeyo Marakwet, Kenija; Iași, Rumunjska; Jalisco, Meksiko; Kaduna State, Nigerija; Kigoma-Ujiji, Tanzanija; La Libertad, Peru; Madrid, Španjolska; Nariño, Kolombija; Ontario, Kanada; Paris, Francuska; São Paulo, Brazil; Škotska, UK; Sekondi-Takoradi, Gana; Seoul, južna Koreja; South Cotabato, Filipini; Tbilisi, Gruzija.

Sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, bez obzira na veličinu i broj stanovnika, mogu iskazati interes za pridruživanje inicijativi OGP pisanom procedurom. Za članstvo u inicijativi ne plaća se članarina.

Postupak pridruživanje ima dvije faze i obje će se provesti u online obliku. Prva faza je upućivanje iskaza interesa (eng. EOI) koji sadrži zajedničku prijavu lokalne vlasti i dionika iz nevladinog, civilnog sektora. Rok za upućivanja iskaza interesa je 17. srpnja 2020. Druga faza podrazumijeva slanje pune prijave koja sadrži pismo podrške na engleskom jeziku u kojem su navedena tematska područja javnih politika koje prijavitelj želi unaprijediti kroz sudjelovanje u inicijativi, razinu dosadašnje suradnje s civilnim sektorom, kapacitete i resurse za zajedničku izradu i provedbu javnih politika i mjera te druge podatke korisne za evaluaciju prijave. Lokalne vlasti koje budu izabrane za dostavu prijave to će moći napraviti do 27. kolovoza 2020.

Više informacija o inicijativi potražiti na službenoj webstranici.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija