Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

10. prosinac. 2015.

Predstavljen Vodič s korisnim savjetima 2. o gospodarenju otpadom i telekomunikacijskoj infrastrukturi

Svjesni činjenice da su upravo očuvanje prirode i pravodobna te kvalitetna informiranost i educiranost građana preduvjeti ne samo razvoja već i njegove održivosti, Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova, predstavili su Vodič s korisnim savjetima o gospodarenju otpada i telekomunikacijskoj infrastrukturi u zgradama.

Vodič je konkretan i, uvjereni smo, izuzetno koristan priručnik koji problematizira gospodarenje otpadom, ali donosi i izuzetno kvalitetna rješenja implementirana u gradovima koji prednjače u visokostandardiziranom postupanju s otpadom. Uz primjere Crikvenice, Čakovca, otoka Krka, Križevaca, svoje su mjesto kao dobre prakse, pronašli i gradovi Zadar, Osijek i Rijeka. Ono što čine pridonosi zaustavljanju nekontroliranog odlaganja otpada, smanjivanju onečišćenja okoliša, nadamo se u konačnici, i smanjivanju troškova usko povezanih uz neracionalnostima i nebrigom o otpadu. Toškovi se mogu i moraju znatno smanjiti, a put prema tome upravo je pravilno gospodarenje otpadom. Osvijestiti građane kako cijeli proces započinje trenutkom odvajanja korisnog otpada koji se može recikliranjem preraditi u novi proizvod, zahtjevna je zadaća i Hrvatska je tek na početku puta.

Uz otpad, ova se brošura bavi i telekomunikacijskom infrastrukturom u zgradama, danas nužnom temom, tim više što je suvremeni način života stvorio svojevrsnu ovisnost ljudi o brzini protoka informacija. Zastarjela infrastruktura, činjenica je, ne zadovoljava rastuće potrebe pa se pristupa novim tehničkim i tehnološkim rješenjima. Stoga ova brošura sadrži korisne savjete koji će pomoći suvlasnicima zgrada i mrežnim operatorima u stvaranju preduvjeta za poboljšanje stanja i reguliranje uzajamnih odnosa pri uvođenju svjetlovodnih i drugih vrsta instalacija u stambene zgrade.

U ime obje udruge, zahvaljujemo Grupaciji komunalnih društava za gospodarenje otpadom Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti i Regionalnom centru  zaštite okoliša na suradnji.

Gradovima članovima naše Udruge preporučamo da se putem info@udruga-gradova.hr jave ukoliko žele pribaviti određeni broj primjeraka Vodiča i distribuirati ga ustanovama, mjesnoj samoupravi, nevladinom sektoru, upraviteljima zgrada i/ili građanima.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija