Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

06. travanj. 2020.

Preporuka – daljnje otvaranje tržnica

U prethodnom razdoblju na tržnicama su otvoreni zatvorenih dijelova tržnica uz stroga pravila i to prvenstveno specijalizirani dućani koji prodaju mlijeko, meso, ribu, jaja, odnosno hrvatske poljoprivredne proizvode.

Obzirom da je u suradnji gradova i lokalnih stožera civilne zaštite uspostavljen adekvatan režim okupljanja ljudi na tržnicama, odnosno, da to nisu postala mjesta masovnog i nekontroliranog okupljanja ljudi, razmatra se mogućnost otvaranja dodatnog kapaciteta prodaje na tržnicama s ciljem osiguranja opstojnosti hrvatske poljoprivrede i ribarstva te opskrbe krajnjih potrošača.

U slučaju da se donese odluka kojom se omogućava daljnje proširenje prodajnih kapaciteta na tržnicama, Udruga gradova daje preporuku gradovima da aktiviraju raspoložive službe u cilju osiguranja pridržavanja protuepidemioloških mjera i mjera socijalnog distanciranja:

  • Uspostaviti kontrolirane i odvojene ulaze i izlaze sa tržnica
  • Reducirati broj prodajnih mjesta kako bi se omogućila prikladna međusobna udaljenost prodavača
  • Osigurati ulaz/izlaz kontroliranog broja kupaca kako bi se održao propisani razmak od 3-5 metara između kupaca i prodavača
  • Osigurati da se na mjestima ulaska i izlaska te unutar tržnice ne stvaraju gužve i kršenja mjera socijalnog distanciranja
  • Kratke i jasne upute o pravilima ulaska/izlaska sa tržnica, socijalnom distanciranju prodavača i trgovaca te sanitarnim uvjetima istaknuti na mjestima prilaska tržnicama, ulazima i izlazima s tržnica te drugim prikladnim mjestima
  • Osigurati visoke sanitarne uvjete (punktove s dezinfekcijskim sredstvima na ulazima u tržnice i prostorima za korisnike, pojačano dezinficiranje i prozračivanje prostora, obavijesti o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti)
  • Preporuča se korištenje pregrada od pleksiglasa radi dodatne zaštite prodavača

Pozivamo i sve korisnike koji posluju u prostorima tržnica da održavaju visoke sanitarne uvjete, postave potrebne obavijesti te kontroliraju broj i razmak kupaca na njihovom prodajnom mjestu.

Pozivamo i korisnike koji kupuju u prostorima tržnica da ne stvaraju gužve na ulazima i izlazima s tržnica ili prodajnim mjestima te da održavaju prikladan razmak od kupaca i prodavača.

Pridržavanjem svih navedenih mjera i pravila ponašanja osiguravamo da tržnice i dalje mogu poslovati u ograničenim uvjetima rada. Kršenja navedenih mjera mogu dovesti do ponovnog ograničenja rada tržnica.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija