Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

06. travanj. 2020.

Preporuka – daljnje otvaranje tržnica

U prethodnom razdoblju na tržnicama su otvoreni zatvorenih dijelova tržnica uz stroga pravila i to prvenstveno specijalizirani dućani koji prodaju mlijeko, meso, ribu, jaja, odnosno hrvatske poljoprivredne proizvode.

Obzirom da je u suradnji gradova i lokalnih stožera civilne zaštite uspostavljen adekvatan režim okupljanja ljudi na tržnicama, odnosno, da to nisu postala mjesta masovnog i nekontroliranog okupljanja ljudi, razmatra se mogućnost otvaranja dodatnog kapaciteta prodaje na tržnicama s ciljem osiguranja opstojnosti hrvatske poljoprivrede i ribarstva te opskrbe krajnjih potrošača.

U slučaju da se donese odluka kojom se omogućava daljnje proširenje prodajnih kapaciteta na tržnicama, Udruga gradova daje preporuku gradovima da aktiviraju raspoložive službe u cilju osiguranja pridržavanja protuepidemioloških mjera i mjera socijalnog distanciranja:

  • Uspostaviti kontrolirane i odvojene ulaze i izlaze sa tržnica
  • Reducirati broj prodajnih mjesta kako bi se omogućila prikladna međusobna udaljenost prodavača
  • Osigurati ulaz/izlaz kontroliranog broja kupaca kako bi se održao propisani razmak od 3-5 metara između kupaca i prodavača
  • Osigurati da se na mjestima ulaska i izlaska te unutar tržnice ne stvaraju gužve i kršenja mjera socijalnog distanciranja
  • Kratke i jasne upute o pravilima ulaska/izlaska sa tržnica, socijalnom distanciranju prodavača i trgovaca te sanitarnim uvjetima istaknuti na mjestima prilaska tržnicama, ulazima i izlazima s tržnica te drugim prikladnim mjestima
  • Osigurati visoke sanitarne uvjete (punktove s dezinfekcijskim sredstvima na ulazima u tržnice i prostorima za korisnike, pojačano dezinficiranje i prozračivanje prostora, obavijesti o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti)
  • Preporuča se korištenje pregrada od pleksiglasa radi dodatne zaštite prodavača

Pozivamo i sve korisnike koji posluju u prostorima tržnica da održavaju visoke sanitarne uvjete, postave potrebne obavijesti te kontroliraju broj i razmak kupaca na njihovom prodajnom mjestu.

Pozivamo i korisnike koji kupuju u prostorima tržnica da ne stvaraju gužve na ulazima i izlazima s tržnica ili prodajnim mjestima te da održavaju prikladan razmak od kupaca i prodavača.

Pridržavanjem svih navedenih mjera i pravila ponašanja osiguravamo da tržnice i dalje mogu poslovati u ograničenim uvjetima rada. Kršenja navedenih mjera mogu dovesti do ponovnog ograničenja rada tržnica.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija