Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

02. lipanj. 2015.

Prestaje li služba lokalnim službenicima s danom 30. lipnja?

Upravna inspekcija Ministarstva uprave dana 28. svibnja uputila je općinama, gradovima i županijama dopis kojime traži izvješća o prestanku službe po sili zakona za sve službenike upravnih tijela koji nisu položili stručni ispit.

Gradonačelnici te drugi izvršni čelnici u obavezi su do 30. lipnja Ministarstvu uprave dostaviti preslike rješenja o prestanku službe po sili zakona te dokaz o dostavi rješenja svakom pojedinom službeniku.

Čini nam se da dolazi „na naplatu“ dugogodišnje improviziranje i primjena raznih zakona na radno-pravni status lokalnih službenika, primarno onih koji su uređivali državnu službu pa čak i nakon što su se prestali, kao arhaični i neprimjereni, primjenjivati na državne službenike.

Lokalni su službenici i namještenici „svoj“ Zakon čekali punih 15 godina budući je usvojen tek 2008. Teško je i zamisliti, a kamoli ispraviti različita postupanja u odnosu na prava i obaveze lokalnih službenika koja su se događala u tom razdoblju uslijed različitih tumačenja ne samo gradova, već i nadležnog Ministarstva.

Današnje probleme dijelom je generiralo i to što je određeni broj službenika putem natječaja primljen u službu u upravna tijela i službe lokalnih jedinica, no u rješenjima o prijmu nije navedena obveza polaganja državnog stručnog ispita. Shodno tome, budući u rješenjima nije bilo obaveze polaganja, lokalni službenici nisu ni pristupali polaganju ispita, a pretežiti dio njih danas nema „pisanoga traga“ o oslobođenju te obveze.

Ispada da su u bitno drugačijem (i povoljnijem) položaju oni službenici kojima je, temeljem članka 36. i 37. Uredbe o jedinstvenim nazivima zadataka i poslova te o stručnom osposobljavanju i usavršavanju radnika u organima uprave usvojene davne 1984. godine, rješenjem utvrđeno oslobođenje od polaganja državnog stručnog ispita, primjerice stoga što su i ranije radili na sličnim poslovima.

Stupanjem na snagu Uredbe o stručnom osposobljavanju i usavršavanju službenika 1995. godine, u prijelaznim i završnim odredbama stajalo je da se „stupanjem na snagu te Uredbe u odnosu na državne službenike prestaje primjenjivati Uredba o jedinstvenim nazivima zadataka i poslova te o stručnom osposobljavanju i usavršavanju radnika u organima uprave iz 1984. te Program stručnog ispita za poslove i zadatke radnika u organima uprave za koje se traži III, IV, VI/I, i VII/I stupanj stručne spreme iz 1985. Iz ovakve je formulacije nesporno da se Uredba nastavila primjenjivati na lokalne službenike, no dijeli li takvo stajalište i Ministarstvo uprave?

O svemu tome bit će, nadamo se, riječi na sjednici saborskoga Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskoga sabora koja se održava 10. lipnja.

Predstavnici Udruge gradova na sjednici će zatražiti pojašnjenja ministra uprave o tome kako postupati te je li uistinu nužno, pravne države radi, poslati na burzu službenika kojem godina dana nedostaje do (ne)zaslužene mirovine.

Uradak Upravne inspekcije Ministarstva uprave:

Upravna inspekcija

 

 

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija