Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

10. ožujak. 2023.

Prijavite svoj grad na ICC-ov program podrške za zelenu i digitalnu tranziciju

INTELLIGENT CITIES CHALLENGE (ICC) je inicijativa Europske komisije koja podržava europske gradove prema zelenoj i digitalnoj tranziciji njihovih lokalnih ekonomija, putem Lokalnih zelenih sporazuma. ICC pomaže gradovima iskoristi moć najsuvremenijih tehnologija, istovremeno poboljšavajući njihovu gospodarsku konkurentnost, društvenu otpornost i kvalitetu života europskih građana.

Zelenim sporazumom Europska komisija postavila je ambiciozan cilj da Europa postane prvi klimatsko neutralan kontinent do 2050. Ključ za postizanje tog cilja je osigurati da 80.000 gradova u EU razvije planove za provedbu ideje o Zelenom sporazumu putem lokalnih zelenih sporazuma.

Program ICC inicijative podržat će tranziciju svih gradova koji sudjeluju u tri sektora od strateške važnosti, u kojima gradovi imaju visok stupanj lokalnog utjecaja, naime: izgradnja/izgrađeni okoliš, energija/obnovljivi izvori energije i mobilnost/promet.

Kroz ICC gradovi mogu iskoristiti prednosti savjetodavnih usluga i široke mreže stručnjaka, uključiti se u zajednicu učinkovitih gradova i svjetskih lidera, razviti lokalne zelene sporazume s lokalnim dionicima te unaprijediti zelenu tranziciju.

Kako bi pomogao usmjeriti gradove na pravi put, Intelligent Cities Challenge izdao je i korisni priručnik Local Green Deals – A Blueprint for Action.

Prvo izdanje ICC-a, u kojem su također sudjelovali Rijeka, Velika Gorica, Osijek i Split, tako je donijelo niz pogodnosti i pokazalo brojne prednosti gradovima zahvaljujući njihovom sudjelovanju u programu. To uključuje:

  • Izradu vizije, strategije i plana za provedbu s gradskim dionicima;
  • Pristup inovativnim rješenjima koja su usvojili drugi gradovi;
  • Stručno znanje;
  • Dobre metodološke i nadzorne prakse;
  • Aktiviranje privatnog sektora u provedbi inicijativa i rješenja;
  • Povećani lokalni interes i svijest o temama povezanim s pametnim gradom;
  • Povećanje suradnje između gradskih odjela;
  • Međunarodni prestiž za grad.

Više informacija o ICC inicijativi potražite na službenim stranicama, na kojima možete preuzeti prijavni obrazac i Vodič za prijavitelje.

Prijave su otvorene do 28. travnja 2023.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija