13. srpanj. 2015.

PRIOPĆENJE UDRUGE GRADOVA U REPUBLICI HRVATSKOJ U VEZI PRAVA LOKALNIH ČELNIKA – objava, traži se

Nastavno na recentne vijesti o ukidanju neslućenih privilegija “lokalnim šerifima” Udruga gradova daje sljedeće priopćenje, upućeno danas svim relevantnim medijima u Hrvatskoj:

Umjesto najavljenog “uvođenja reda” riječ je o nastavku medijske kampanje kojime se krivica za razne negativnosti i loše trendove prebacuje na lokalnu samoupravu.

Gradovi u Republici Hrvatskoj primjenjuju Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, pa tako i odredbu članka 90.a koja propisuje da izvršni čelnici, za vrijeme profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju pravo na plaću kao i druga prava iz rada, a vrijeme obavljanja dužnosti uračunava im se u staž osiguranja. Na ovoj zakonskoj odredbi gradovi temelje svoje podzakonske akte.

Činjenica jest da od 1992. godine nedostaje poseban zakon koji bi uredio prava lokalnih čelnika na što smo, kao nacionalna organizacija gradova, višekratno ukazivali.

Uostalom, sami smo inicijatori i (su)kreatori Zakona o radno-pravnom statusu lokalnih službenika.

Činjenica jest, nadalje, da Državna revizija od svoga osnivanja 1993. godine do 2015., u cijelom tom razdoblju nije imala primjedaba na primjenu određenih “službeničkih” prava na lokalne dužnosnike, kao što su primjerice, pravo na godišnji odmor ili dodatak za zvanje magistra znanosti.

Znači li to da je Državna revizija više od 20 godina postupala pogrešno, a time i nezakonito?

Stavljanje teme “lokalnih privilegija” jedino je i isključivo motivirano predizbornim aktivnostima, tim više što su same plaće u lokalnoj samoupravi regulirane u cijelosti Zakonom o plaćama koji je usvojen još 2010. godine.

Od usvajanja toga Zakona do danas, nije došlo do bilo kakve promjene normative, ni zakonskih, ni podzakonskih akata koji bi uređivali prava po osnovu obnašanja dužnosti lokalnih čelnika pa nas čudi i brine obaveza usklađivanja s novim i izmijenjenim stajalištem Ministarstva uprave.

Dodatno, ovo jest nastavak prakse uređivanja lokalne samouprave putem vrlo promjenjivih, često kontradiktornih misljenja brojnih ministarstva, premda sam Ustav decidirano propisuje da lokalnu samoupravu nije moguće uređivati aktom manjeg značaja i pravne snage no što je to zakon kojega Sabor usvaja kvalificiranom većinom.

Nismo uvjereni da će funkcioniranju pravne države pridonijeti ukidanje dodatka za magisterij znanosti gradonačelnika ili pak ukidanje dara za maloljetnu djecu.

I do sada smo svjedočili medijskim hajkama u odnosu na neke čelnike lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica, no praksa sudova je, srećom, demantirala proizvoljne ocjene i arbitrarnost ministarstava.

Uvjereni smo da će tako biti i ovaj puta.