Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

17. srpanj. 2019.

Priručnik “Gradovi za jednakost” dostupan za preuzimanje!

Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u RH izradili su priručnik „Gradovi za jednakost“ namijenjenog jedinicama lokalne samouprave koje žele unaprijediti vlastito djelovanje na području smanjenja nejednakosti.

Priručnik (klikni za preuzumanje u pdf formatu) pruža praktične upute i primjere o tome kako gradovi (i općine) mogu postići proaktivni pristup jednakosti u okviru svojih funkcija donositelja javnih politika, poslodavaca i pružatelja javnih usluga. Priručnik je nastao u sklopu projekta„Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ koji financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Naime, dosadašnja iskustva i provedena istraživanja pokazuju da se konkretne politike i praksa gradova u ovom području uvelike razlikuju, jer ovise o nizu čimbenika, poput veličine i tradicije gradova, financijskih i ljudskih kapaciteta, sastava stanovništva, lokalnih pitanja i prioriteta, političkih odnosa, organiziranosti civilnog društva, gospodarskih prilika i o mnogim drugima. Nadalje, one pokrivaju mnoga područja djelovanja gradova: zaštitu temeljnih prava i sloboda, odgoj i obrazovanje, zapošljavanje i rad, stanovanje i infrastrukturu, socijalne usluge, zdravstvo, političku i građansku participaciju, kulturna prava i multietičnost.

Iako je nemoguće propisati konkretan sadržaj politika, programa i mjera koje bi svi gradovi trebali provoditi u cilju promicanja jednakosti, moguće je identificirati neke odlike javnih politika i postupanja koje su zajedničke gradovima koji uspješno djeluju u području jednakosti. Ti gradovi imaju izražena političku volju da se radi na problemu jednakosti. Postavljeni su ciljevi u skladu s time, njihovo se izvršenje prati, ocjenjuje i objavljuje, a odgovornost za ova pitanja je i formalno dodijeljena u strukturama upravljanja. Stanje jednakosti među građanima se sustavno prati temeljem objektivnih pokazatelja. Pitanja jednakosti su integrirana u način na koji grad osigurava javna dobra i usluge, te u način na koji se odnosi prema vlastitim zaposlenicima. Konačno, ovi gradovi sustavno uključuju građane i ostale dionike u razvoj, primjenu i praćenje lokalnih politika i programa.

U želji da potaknemo gradove da razmotre mogućnosti unaprjeđenja svoje prakse u području jednakosti, i tako postanu još poželjnijim mjestom za život, uputili smo besplatne tiskane primjerke svim gradovima u RH.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija