Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

27. svibanj. 2014.

Produžen rok za dostavu projekata usmjerenih mladima

Nakon pismene reakcije Udruge gradova upućene Ministarstvu socijalne politike i mladih u vezi neravnopravnih uvjeta za jedinice lokalne samouprave, danas je produljen termin za dostavu projektnih prijedloga za područje ”Lokalni programi za mlade” do 13. lipnja 2014.

Obavijest o novom roku objavljena je na internet stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih, a u nastavku prenosimo pismo predsjednika Udruge gradova g. Turka upućeno ministarstvu.

Poštovana ministrice,

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj kao krovno udruženje lokalne samouprave koje predstavlja 119 hrvatskih gradova te posredno okuplja gotovo dvije trećine stanovništva RH (64% ili 2 733 358 stanovnika), izražava svoju zabrinutost u vezi propisanih uvjeta za jedinice lokalne samouprave u okviru natječaja za prijavu projekata usmjerenih mladima.

Kako je definirano uvjetima natječaja, rok za dostavu projektnih prijedloga za područje „Lokalni programi za mlade“ jest 28. svibnja dok je, istodobno, rok dostave za ostala četiri područja natječaja dva tjedna kasnije, 14. lipnja.

S obzirom na to da razlozi takvog nejednakog tretmana nisu javno objelodanjeni ne možemo tumačiti namjere Ministarstva i ciljeve koje hoće ostvariti takvom odlukom, no smatramo da takva ograničenja neće povećati odaziv lokalnih jedinica, upravo suprotno.

Podsjetimo, u nacrtu Nacionalnog programa za mlade 2014-2020, jedinice lokalne i područne samouprave pozivaju se na izradu i usvajanje lokalnih programa za mlade. Lokalna samouprava smatrana je osnovom svakog demokratskog poretka te, kao razina vlasti koja je najbliža građanima, ima posebnu mjesto i odgovornost u naporima da se prevladaju negativne posljedice demokratskog deficita i pada opće razine povjerenja u institucije vlasti.

U postizanju tih ciljeva uloga gradova i općina još je veća s obzirom na izazove i prepreke s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju: visoka nezaposlenost, spora dinamika životnog osamostaljenja te niske razine društvenog uključivanja i političkog sudjelovanja.

Prioritetno područje „Lokalni programi za mlade“ iznimno je bitno u okviru nastojanja da se popravi status mladih u hrvatskom društvu, a aktivnosti koje uključuju direktan rad s mladima, utvrđivanje javnih potreba u cilju unapređenja kvalitete življenja u lokalnoj zajednici te analize potreba mladih, od elementarne su važnosti za uspjeh planirane akcije.

Skraćivanjem roka za dostavu projektnih prijedloga dovodi se u pitanje ostvarivanje željenih ciljeva. Uz dodatne uvjete natječaja koje je potrebno zadovoljiti (uspostavljanje obveznog partnerstva s jednom ili više udruga mladih ili za mlade) rizik da potencijalni prijavitelji neće na vrijeme dovršiti pripremne radnje tim je veći, što će se izravno odraziti na broju zaprimljenih prijava.

Deset radnih dana jednostavno nije dovoljno da prosječna lokalna uprava dogovori i pripremi projektni prijedlog, pogotovo u razdoblju kada im je značajan dio administrativnih kapaciteta zauzet na pripremama za izbore za Europski parlament.

Pozivamo Vas stoga da produžite rok dostave projektnih prijedloga za područje 4. „Lokalni programi za mlade“ do 13. ili 27. lipnja.

Prihvaćanje navedenog prijedloga predstavlja minimalan trud u cilju povećanja pozitivnog ishoda zajedničkih napora da se mladim ljudima u Republici Hrvatskoj popravi kvaliteta života.

Iskreno se nadam da ćete prepoznati važnost ove inicijative i poduprijeti je.

S poštovanjem,  

Željko Turk

predsjednik Udruge gradova u RH

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija