Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

03. listopad. 2022.

Program komasacije poljoprivrednog zemljišta u javnoj raspravi – uključite se!

Ministarstvo poljoprivrede je 30. rujna 2022. godine na platformi e-savjetovanje otvorilo javno savjetovanje za Prijedlog Programa komasacije poljoprivrednog zemljišta za razdoblje od 2022 – 2026. godine. To je prvi podzakonski akt koji će omogućiti provedbu Zakona o komasaciji usvojenog koncem travnja ove godine.

Dana 23. travnja 2022. godine na snagu je stupio Zakon o komasaciji (NN 46/22) čime se prvi puta u povijesti samostalne Republike Hrvatske stvaraju preduvjeti za provođenje komasacije na poljoprivrednom zemljištu. Iako na prostoru naše zemlje postoje značajne površine poljoprivrednog zemljišta, rascjepkanost i neuređenost tog zemljišta čine poljoprivrednu proizvodnju znatno skupljom od proizvodnje na uređenim i okrupnjenim parcelama. Dodatni otegotni faktor su vrlo često i nesređeni imovinsko pravni odnosi koji kompliciraju moguće pravne poslove u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem.

Najvažniji čimbenik i suradnik u provedbi Zakona o komasaciji su jedinice lokalne samouprave, kojima je pružena mogućnost da sukladno stanju poljoprivrednog zemljišta na svom području predlože površine na kojima bi komasacija bila poželjna.

Ministarstvo poljoprivrede je 30. rujna 2022. godine na platformi e-savjetovanje otvorilo javno savjetovanje za Prijedlog Programa komasacije poljoprivrednog zemljišta za razdoblje od 2022 – 2026. godine. To je prvi podzakonski akt koji će omogućiti provedbu samog Zakona, a nakon donošenja ovog dokumenta slijedi i donošenje Pravilnika o objavi javnog poziva za odabir područja komasacije poljoprivrednog zemljišta.

Savjetovanje je otvoreno do 08. listopada 2022. godine, pa pozivamo sve jedinice lokalne samouprave da razmotre mogućnosti koje im pruža Zakon o komasaciji i da se aktivno uključe u e-savjetovanje, a naknadno i u provedbu Zakona o komasaciji ukoliko na njihovom području postoje preduvjeti i potrebe za provedbu komasacije.

Prijedlog programa komasacije

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija