28. svibanj. 2021.

Projekt SUSTINEO – svibanjske aktivnosti

Početkom svibnja održan je drugi dvodnevni modularni trening blok pod nazivom Škola za lokalni održivi razvoj. Kroz čitav mjesec svibanj nastavljen je i rad na osmišljavanju i provedbi tri znanstvena istraživanja na temelju kojih će nastati znanstveni i stručni članci koji bi trebali dodatno razraditi i približiti tematiku lokalnog održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.

Drugi trening blok održan je u sklopu projekta „SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost“, u Eko Centru Zlatna Greda i bio je prilika za upoznavanje sudionika s pojmovima socijalnog poduzetništva, socijalnih inovacija i načinima organiziranja zajednice.

U sklopu prvog dana edukacije, Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ) održala je kratak uvod u program edukacije te se osvrnula na dosad naučeno. Polaznici su pobliže upoznati s pojmom socijalnih inovacija te socijalnog poduzetništva kroz izlaganje doc.dr.sc. Danijela Baturine (Pravni fakultet u Zagrebu).

Program je nastavljen učenjem iz primjera dobre prakse lokalnog održivog razvoja kroz predstavljanje Kuće u prirodi Zlatna Greda. Jasmin Sadiković (Zeleni Osijek) opisao je proces obnove u koji je uloženo oko pola milijuna eura sufinanciranih iz fondova Europske unije, sredstava Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice. Zlatna Greda danas pripada NATURA 2000 području uz Dunav i Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav te je od 2011. godine zaštićena kulturna baština.

Drugi dan bio je posvećen organiziranju i mobiliziranju zajednice te su polaznici kroz teoretsko izlaganje i rad u grupama mogli definirati specifične ciljeve (podciljeve) Globalnih ciljeva održivog razvoja. Kroz zajedničku raspravu i usporedbu radova dobili su uvid u međusobnu povezanost Ciljeva. Edukacija je završila izlaganjem Lidije Pavić Rogošić (ODRAZ) na temu organiziranja i mobiliziranja zajednice pri čemu su sudionici i sami mogli promisliti o „idealnoj“ zajednici te glavnim izazovima lokalnog razvoja vođenog zajednicom.

Sljedeći trening blok planiran je za početak srpnja u Dubrovniku.

Također, nastavljen je rad na tri znanstvena istraživanja koja će se provesti u sklopu projekta s ciljem istraživanja sljedećih područja:

•  Upravljanje održivim razvojem u RH
  •  Iskustvo lokalnog razvoja vođenog zajednicom na primjeru LAG-ova
  • Potencijal socijalnih inovacija za održivi razvoj u hrvatskom kontekstu

Istraživanja su u početnoj fazi, a o svim zanimljivim nalazima, redovito ćemo izvještavati.

Projekt financira Europski socijalni fond – Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.