01. srpanj. 2014.

Radni stol o budućnosti lokalne i područne (regionalne) samouprave

Jučer je u Uredu predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića održan Radni stol o temi lokalna i područna samouprava na kojem su nazočili predstavnici sve tri nacionalne organizacije lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica, predstavnici akademske zajednice, pravni i ekonomski stručnjaci te saborski zastupnici.

Jučer je u Uredu predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića održan Radni stol o temi lokalna i područna samouprava na kojem su nazočili predstavnici sve tri nacionalne organizacije lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica, predstavnici akademske zajednice, pravni i ekonomski stručnjaci te  saborski zastupnici. Osnova za raspravu bili su rezultati ankete provedene među čelnicima lokalne i regionalne (područne) samouprave koji su pokazali jedinstvenu opredijeljenost za veću decentralizaciju države koju nužno mora pratiti i fiskalna decentralizacija. Predstavnici Udruge gradova na radnome su stolu upoznali predsjednika države te ostale sudionike s neodrživim stanjem u kojemu se lokalnoj samoupravi konstantno prebaciju nova zaduženja pri čemu izostaju financijska sredstva. Sustavne reforme lokalne samouprave, kao i dodatne decentralizacije jednostavno nema premda je najavljivana od svake vlade do sada. Ustav Republike Hrvatske propisuje koje su zadaće lokalne samouprave, no od njegova usvajanja do danas nema velikih pomaka u smislu donošenja posebnih zakona koji bi razrađivali detaljnije određene segmente nadležnosti i samoupravni djelokrug lokalnih jedinica. Od jačanja lokalne samouprave jednostavno se zazire i pri tome se ne uviđa niti jedna od prednosti potpune primjene načela supsidijarnosti. Premda smo ratificirali Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, njezina načela nismo uistinu i usvojili. Predsjednik države zahvalio se svim sudionicima skupa te izrazio volju i spremnost da se nastavi s razgovorima o budućem ustroju i funkcioniranju lokalne samouprave što je zadaća koja nadilazi jedan mandat i prelazi okvire jedne politčke opcije. Bez konsenzusa svih čimbenika, posebno bez konsenzusa raznih političkih opcija, naglasio je predsjednik države, ali i ostali sudionici skupa, nema smisla pristupati reformiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave.