Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

19. rujan. 2023.

Rijeka će imati prvo Vijeće građana u Hrvatskoj!

Slanjem pozivnog pisma na 1000 riječkih adresa započinje proces izbora Vijeća građana Rijeke. Do kraja ovog tjedna u poštanske sandučiće 1000 slučajno odabranih riječkih kućanstava bit će ubačeno pismo s pozivom gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića za sudjelovanje u radu Vijeća građana Rijeke.

Pokretač projekta Vijeća građana Rijeke je Grad Rijeka. Rad Vijeća građana Rijeke priprema i koordinira Udruga za razvoj civilnog društva SMART uz podršku Grada Rijeke i Zaklade Friedrich Ebert.

U sklopu projekta Vijeća građana Rijeke tijekom sedam susreta tijekom ove jeseni 34 slučajno odabranih građanki i građana Rijeke raspravljat će o mogućnostima mjesne samouprave i donijeti preporuke za unapređenje rada mjesnih odbora u Rijeci, odgovarajući na pitanje „Kako Grad Rijeka može unaprijediti sustav mjesne samouprave i povećati sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice?“.

Početak provedbe projekta na konferenciji za novinare najavili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktorica Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju Sonja Schirmbeck te predstavnici Udruge za razvoj civilnog društva SMART – voditelj programa Igor Bajok te stručna suradnica Tamara Fabac.

„Ovo je pionirski projekt u Republici Hrvatskoj, kojeg implementiramo upravo u Rijeci. Radi se o našoj namjeri da aktivnosti i participacija građana u Gradu Rijeci budu izraženiji, odnosno kroz ovaj participativni model sudjelovanja građana pokušavamo poboljšati sustav naše mjesne samouprave“, kazao je gradonačelnik Rijeke Filipović, zahvalivši se na podršci Zakladi Friedrich Ebert, s kojim je Grad Rijeka surađivao na nizu projekata, te Udruzi Smart na suradnji u pripremi i provedbi projekta.

Gradonačelnik Filipović: Pozivam građane i građanke da se odazovu pozivu na sudjelovanje u Vijeću građana Rijeke

Pozivam Riječanke i Riječane koji će kroz nekoliko dana dobiti pozivno pismo na svoju adresu, da se odazovu pozivu i sudjeluju u procesu koji će uključivati učenje, potom konzultacije i raspravu, kao i donošenje preporuka. Preporuke ćemo, koliko budu dozvoljavali okviri proračuna, realizirati, ali mislim da je puno bitniji cilj provođenja Vijeća građana Rijeke potaknuti i unaprijediti demokraciju u Hrvatskoj, počevši od Rijeke,“ kazao je gradonačelnik Filipović.

Direktorica Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju Sonja Schirmbeck naglasila je kako je Vijeće građana Rijeke jedan od najuzbudljivijih projekata koje je Zaklada ikad predstavila.
„Danas vidimo kako se većina demokracija u svijetu bori s krizom u vidu reprezentacije i legitimiteta. Ono što vidimo da su se pojedinci, ali i cijele grupe građana isključile iz procesa sudjelovanja u izborima. Radi se o začaranom krugu: ako ne izlazite na izbore, ne glasujete i ne birate, netko drugi će svejedno donijeti tu odluku umjesto vas i vaši interesi više neće biti zastupljeni. Stoga, ono što moramo napraviti je demokratizirati demokraciju, privući upravo one koji su prestali sudjelovati, koji su prestali glasovati. Ima različitih metoda kako se mogu oni koji ne sudjeluju u procesima donošenja odluka ponovno uključiti u politički proces, a jedan od njih je i vijeće građana. Smatramo da je projekt Vijeća građana Rijeke odlična metoda, jer demokracija je dovedena do vas, na vaša vrata, i ako budete imali sreće, primit ćete gradonačelnikovo pismo koje vas poziva da sudjelujete u procesu“, poručila je direktorica FES-a Schirmbeck.

Schirmbeck je naglasila kako se FES neće miješati u proces provedbe Vijeća građana Rijeke, ali s obzirom na veliki interes drugih gradova i općina u Hrvatskoj za ovim projekta, planira konferenciju na početku sljedeće godine na kojoj će se predstaviti rezultati provedbe Vijeća građana Rijeke kao prvog vijeća građana u Hrvatskoj.

Voditelj programa Igor Bajok iz Udruge Smart, koja je na temelju provedbe vijeća građana u drugim europskim zemljama osmislila način implementacije ovog inovativnog modela u Rijeci, izrazio je nadu da će se ova metoda proširiti Hrvatskom.
„Nadam se da će se, po uzoru na riječki model građanskog odgoja i obrazovanja, ovo zvati riječkim modelom vijeća građana te da će se ova metoda proširiti Hrvatskom. Nadam se da će drugi gradovi, općine i županije pa možda i državna razina, prepoznati vijeće građana kao vrijedan alat koji je poseban po tome što će građani i građanke na različite načine moći dobiti sve relevantne informacije i postati svojevrsni stručnjaci i stručnjakinje za mjesnu samoupravu, raspravljati te donijeti preporuke za njezino unapređenje“, kazao je Bajok.

Najavio je kako će sva zainteresirana javnost svoje mišljenje o razvoju mjesne samouprave, koje će biti upućeno vijećima građana kao jedan od izvora za daljnju raspravu, moći izreći putem e-konzultacije koja će biti objavljena na mrežnim stranicama Grada Rijeke.

Što će se događati nakon ubacivanja pisama na tisuću nasumično odabranih adresa?

Nakon što do kraja tjedna budu ubačena pisma, slučajno odabrana kućanstva nakon toga će, u razdoblju do 10. listopada 2023. godine, u popodnevnim satima i vikendom, obilaziti educirani anketari, kojima će građani iskazivati svoju spremnost na sudjelovanju u Vijeću građana. Sudjelovanje u Vijeću građana Rijeke je dobrovoljno.

Kako je cilj da Vijeće čine građani i građanke različite dobi, spola i mjesta stanovanja, koji će predstavljati Rijeku „u malom“, unaprijed je definiran redoslijed osoba prema spolu i dobi koje se, u nekom odabranom kućanstvu, pozivaju na sudjelovanje u VGR. Metodologiju nasumičnog izbora građanki i građana u Vijeće građana Rijeke izradila je Udruga za razvoj civilnog društva SMART, uz pomoć i podršku Maje Močibob iz obrta Stratofsfera. Na današnjoj konferenciji za novinare, upotrebom aplikacije za rendomiziranje te posebno izrađene metodologije, izabrane su adrese na koje će biti upućena pozivna pisama.

Uz pozivno pismo bit će priložena i brošura s osnovnim pitanjima i odgovorima o ustrojavanju, svrsi i radu ovog neformalnog tijela građana i građanki, a sve informacije nalaze se i na internetskoj stranici http://www.vijecegradanarijeke.org/.

Što je vijeće građana?

Vijeća građana Rijeke predstavlja novi način za aktivno uključivanje i sudjelovanje građana Rijeke u odlučivanju o pitanjima od interesa i značenja za sve građane te se po prvi put organizira u Rijeci i Hrvatskoj.

Vijeća građana (Citizens’ Assemblies) predstavljaju inovativni alat koji omogućava sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka na različitim razinama vlasti (od lokalne do europske) i razmatranje različitih tema i važnih društvenih i političkih pitanja od strane samih građana koji, u strukturiranom i vođenom procesu, izrađuju prijedloge i preporuke donositeljima i provoditeljima odluka na zadanu temu, pitanje odnosno problem. Vijeća građana provedena su do sada u Njemačkoj, Belgiji, Republici Irskoj i mnogim drugim državama ili gradovima, pa i na razini Europske unije.

O vijećima građana u Rijeci se prvi put razgovaralo u lipnju 2022. godine, kada je u RiHubu u organizaciji Grada Rijeke i Zaklade Friedrich Ebert u prostoru RiHuba održana konferencija „Skupština građana: način na koji možemo demokratizirati demokraciju“. Za pripremu i provedbu projekta Grad Rijeka je u svom proračunu osigurao 6.700 eura.

Vijeće građana se ne ustrojava kao stalno tijelo, koje će donositi odluke, već se radi o procesu tijekom kojeg će sudionici dobiti priliku učiti, raspravljati, konzultirati se i na koncu donijeti preporuke, a Grad Rijeka svako prihvaćanje ili neprihvaćanje odluka mora detaljno obrazložiti.

Tko može, a tko ne može postati član Vijeća građana Rijeke?

Članom Vijeća može postati osoba koja ima prebivalište u Gradu Rijeci i stanuje u slučajno odabranom kućanstvu; ima 18 ili više godina (od 1.11.2023.) i biračko pravo u Republici Hrvatskoj.

Najviše jedna osoba iz slučajno odabranih kućanstava može biti odabrana za sudjelovanje u Vijeću građana Rijeke. Unaprijed je definiran redoslijed osoba prema spolu i dobi koje se, u nekom odabranom kućanstvu, pozivaju na sudjelovanje u VGR.

Članom Vijeća građana Rijeke ne može postati osoba koja ima prebivalište u kućanstvu koje nije primilo službeni poziv za sudjelovanje u VGR; nema navršenih 18 godina i nema biračko pravo, osoba koja je izabrani predstavnik u jednom od vijeća mjesnih odbora Grada Rijeke, Gradskom vijeću Grada Rijeke ili Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije, ili je to drugi član njezinog kućanstva; koja je je zaposlenik Grada Rijeke ili je to član njezinog kućanstva, koja je član Udruge za razvoj civilnog društva SMART ili je to drugi član njezinog kućanstva te koja je uključena u pripremu i provedbu VGR ili je to drugi član njezinog kućanstva.

Kako se bira Vijeće građana Rijeke?

Kako bi Vijeće građana Rijeke po strukturi članstva predstavljalo demografsku strukturu ukupnog stanovništva grada Rijeke te zadovoljavalo osnovna načela pripreme i provedbe vijeća građana (neovisnost, transparentnost, inkluzivnost, otvorenost) osmišljena je i pripremljena metodologija za odabir članova i članica Vijeća građana Rijeke. U osmišljavanju i pripremi metodologije sudjelovala je Udruga za razvoj civilnog društva SMART, uz pomoć i podršku Maje Močibob, dipl. psiholog – prof (Statosfera, obrt za edukaciju, obradu podataka i savjetovanje).

Slučajnim odabirom kućanstava i članova VGR želi se formirati Vijeće koje će odražavati demografsku strukturu stanovnika Rijeke odnosno biti „Rijeka u malom“ i time uključiti građanke i građane Rijeke s različitim perspektivama, iskustvima i idejama o tome kako Grad Rijeka može unaprijediti sustav mjesne samouprave i povećati sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice. Uz navedeno, metoda slučajnog odabira s jedne strane osigurava svim građanima Rijeke jednaku mogućnost da postanu članovi VGR a s druge povećava vjerojatnost sudjelovanja i onih građana koji se inače rijetko ili nikad ne uključuju u uobičajene sudioničke i/ili savjetodavne procese.

Do kraja ovog tjedna 1000 slučajno odabranih riječkih kućanstava bit će upućeno pismo s pozivom gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića za sudjelovanje u radu Vijeća građana Rijeke.

Slučajno odabrana kućanstva nakon toga će, a u razdoblju do 10. listopada 2023. godine, većinom u poslijepodnevnim satima (od 16:00 sati na dalje) i tijekom vikenda (subota i nedjelja), obilaziti educirani anketari, kojima će građani iskazivati svoju spremnost na sudjelovanju u Vijeću građana.

Članom Vijeća građana Rijeke postaje se tako da anketaru, koji će pokucati na njihova vrata, građani iskažu interes i spremnost za sudjelovanjem u VGR, pod uvjetom da ispunjavaju prethodno navedene kriterije. Anketaru će biti potrebno ostaviti kontakt podatke radi završne registracije za člana Vijeća građana Rijeke te kako bi, sredinom listopada, građani primili službeni poziva gradonačelnika na prvi susret Vijeća građana s pratećim radnim materijalom.

Poziv za sudjelovanje u VGR upućen je velikom broju kućanstava u Rijeci te je utvrđen redoslijed pozivanja građana za sudjelovanje u VGR. Postoji mogućnost da kućanstvo dobije poziv, ali da anketar ne kontaktira nikog iz kućanstva. To znači da je mjesto u VGR popunjeno prije nego što je anketar imao prilike doći do tog kućanstva i pozvati članove kućanstva na sudjelovanje ili u trenutku kada je anketar došao do određenog kućanstva nikoga nije zatekao kod kuće.

Što je zadatak Vijeća građana Rijeke?

Zadatak Vijeća građana Rijeke jest:

upoznati se sa sustavom mjesne samouprave i načinima sudjelovanja građana u razvoju lokalne zajednice, u teoriji i praksi;
razmotriti i raspravljati o tome kako unaprijediti sustav mjesne samouprave i povećati sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice; te
zajednički izraditi i usvojiti prijedloge i preporuke mjera koje Grad Rijeka treba poduzeti za unaprjeđenje sustava mjesne samouprave i povećanje sudjelovanja građana u razvoju lokalne zajednice.

Što je mjesna samouprava i zašto će se Vijeće građana Rijeke baviti tom temom?

Mjesna samouprava je razina političke vlasti na kojoj građani mogu neposredno sudjelovati u rješavanju lokalnih pitanja, potreba i problema koji utječu na svakodnevni život i rad svih građana. Mjesna samouprava u nekom gradu ili općini ostvaruje se kroz mjesne odbore koje čine svi građani koji žive na području nekog mjesnog odbora. U Rijeci postoje 34 mjesna odbora. U mjesnim odborima se utvrđuju i rješavaju brojni problemi i zadovoljavaju se raznovrsne potrebe Riječanki i Riječana. Grad Rijeka je, u 2022. godini, za različite programe i projekte te za rad mjesne samouprave izdvojio oko 2.1 milijun eura, a u 2023. planira se izdvojiti 2.6 milijuna eura.

No, postoji i velik potencijal za daljnji razvoj i jačanje riječkog sustava mjesne samouprave, kao i za aktivnije uključivanje građana u život mjesnih odbora i grada u kojem žive, rade i djeluju.

Vijeće građana Rijeke ponudit će odgovor na pitanje kako taj potencijal najbolje iskoristiti za unapređenje kvalitete života svih Riječana i Riječanki, kako kroz rad mjesnih odbora i mjesne samouprave, ali i kroz samoorganizaciju građana, lokalne inicijative i akcije.

Po završetku rada Vijeća građana Rijeke, usvojeni prijedlozi i preporuke bit će objavljeni na gradskim internetskim stranicama te upućeni svim relevantnim akterima u Gradu Rijeci na uvid i komentiranje. Detaljan odgovor i mišljenje Gradonačelnika Grada Rijeke o prijedlozima i preporukama bit će upućen svim članovima Vijeća građana Rijeke.

Vijeće građana provodi se kroz četiri faze: od učenja do davanja preporuka građana

Vijeća građana omogućavaju građanima da se na informiran, konstruktivan, uključujući i tolerantan način bave društveno-političkim pitanjima, a sam proces se može podijeliti u četiri glavne faze.

Proces započinje fazom učenja koja može trajati nekoliko tjedana (vikenda), a koja omogućuje sudionicima da se uhvate u koštac s temama kojima će se baviti kroz individualno i zajedničko učenje. Angažirani stručnjaci koji daju informacije i podloge za rasprave i odlučivanje trebali bi biti neutralni ili, u slučaju spornih pitanja, izričito zastupati suprotna stajališta.

Nakon toga slijedi faza konzultacija tijekom koje sudionici mogu održati javne rasprave i na druge načine prikupljati informacije i mišljenja šire javnosti i/ili pojedinih relevantnih aktera i dionika s obzirom na temu vijeća građana.

U trećoj fazi odvija se proces raspravljanja i odlučivanja tijekom kojeg sudionici u malim grupama raspravljaju, vrednuju i važu rezultate, iskustva i argumente dobivene kroz dvije prethodne faze. Ova faza služi za postupni razvoj zajedničkog pozicioniranja sudionika vijeća građana spram teme odnosno ključnih pitanja koje su pred njih postavljena. Sudionici slušaju, socijaliziraju se u okruženju koje njeguje empatiju i razmjenjuju argumente, pri čemu nisu podvrgnuti nikakvoj prisili. Imaju priliku pronaći, preispitati ili revidirati vlastito stajalište.

Cijeli proces završava četvrtom fazom u kojoj se odlučuje o konačnom rezultatu, tj. preporukama vijeća građana o zadanoj temi odnosno pitanju. Očekuje se da usvojene preporuke budu rezultat kvalitetnog kolektivnog odlučivanja.

Vijeće građana Rijeke će trajati od početka studenoga do početka prosinca 2023. godine. Susreti Vijeća građana će se, u pravilu, održavati u RiHub-u (bivši „Bernardi“), Ivana Grohovca 1/a te, u dva navrata, u Gradu Rijeci, Korzo 16. U tom razdoblju članovi VGR sastat će se sedam puta, učeći, raspravljajući i zajednički donoseći preporuke.

Uloga članova Vijeća građana Rijeke je aktivno sudjelovanje na susretima, članovima Vijeća osigurana i naknada

Od članova Vijeća očekuje se aktivno sudjelovanje, otvorenost za nova znanja i informacije, dijalog temeljen na poštovanju te predanost procesu. Za sudjelovanje u Vijeću građana Rijeke nije potrebno nikakvo prethodno znanje o temi mjesne samouprave i sudjelovanja građana u razvoju lokalne zajednice, jer će sve informacije, potrebne za kvalitetan i uspješan rad u Vijeću, dobiti na susretima Vijeća, kroz prezentacije i rasprave sa stručnjacima, susrete s ključnim akterima mjesne samouprave te u pratećim informativnim materijalima.

Stoga je za kvalitetan i uspješan rad VGR važno je da svi članovi VGR sudjeluju na svim susretima VGR. Prihvaćanjem sudjelovanja u VGR svaki član preuzima i obvezu sudjelovanja na svim susretima VGR ili, iznimno, na najmanje 5 od ukupno 7 susreta.

Troškovi sudjelovanja su pokriveni, a za članove i članice Vijeća građana Rijeke planirana je naknada za sudjelovanje. Za članove VGR koji imaju maloljetnu djecu osigurat će se odgovarajuća skrb za djecu, ukoliko se tako zatraži.

Ako netko od prvobitnih 34 članova odustane od sudjelovanja prije prvog susreta, koji će se održati u petak, 3. studenog 2023. godine, u radu VGR sudjelovat će zamjenski članovi. Zamjenski članovi VGR moraju zadovoljiti iste kriterije kao i članovi VGR.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija