14. studeni. 2023.

Rovinj, Velika Gorica, Zagreb i Karlovac sudjelovali na Design Thinking radionici u organizaciji naše Udruge

Imali smo priliku čuti i naučiti što je Design Thinking metodologija i kako ju primijeniti u kreiranju usluga koje gradovi pružaju svojim stanovnicima. Osim same Design Thinking metodologije, pogledali smo najbolje primjere gradova koji koriste human-centered pristup i rezultatima koje su takvim načinom djelovanja postigli.

Grad Helsinki proveo je preko 200 projekata koristeći Design Thinking. Kako je Helsinki iskoristio titulu World Design Capital i stavio Design kao stratešku odrednicu razvoja grada i izgradio brend “Helsinki grada dizajna” te postao prvi grad u svijetu koji je imenovao Chief Design Officer u gradskoj upravi, 2016 godine.

Pogledajte, možda vas inspirira helsinki_unesco_city_of_design_report_2014-2018_0

A zamislite tek koliki je izazov bio napraviti najudobniji kvart u najudobnijem gradu na svijetu. To je uspjelo kvartu Aspern u Beču.
Koristeći Design Thinking proveli su preko 60 projekata i u tom procesu naučili jako puno o svom gradu i njegovim stanovnicima i što je najvažnije – naučeno odmah implementirali.

Sudionicu su nam rekli da im je radionica bila jako korisna i zanimljiva.

Sigurni smo da su se nove ideje već počele “kuhati” i da smo otvorili novo područje i izvor inspiracije za stvaranje gradova po mjeri čovjeka kroz human-centered design.

Nadamo se vidjeti još gradova u Hrvatskoj koji će prepoznati Design kao alat za strateški razvoj i ko-kreaciju.

Veselimo se novim idejama i kreativnim gradovima u Hrvatskoj!