29. travanj. 2021.

Sadnja jednog stabla u gradu zamjenjuje pet klima uređaja

Nesmiljeno ih siječemo, a premalo sadimo. Ona stabla o kojima, navodno, vodimo računa, nakon “orezivanja” s razlogom nazvanog “tree topping”, ostaju unakažena, bez grana te ubrzano propadaju. Nismo svjesni da nas održavaju na životu.

Da, istina je. Sadnja jednog stabla u gradu zamjenjuje pet klima uređaja

Tijekom vala vrućina gradska središta mogu biti 12 stupnjeva toplija od periferije. No umjesto da se priključi klima-uređaj, rješenje se može naći ispod hrasta.

Klima uređaji ne hlade planet, zagrijavaju ga. U šokantnom izvješću, Budućnost hlađenja, Međunarodna energetska agencija (IEA) upozorava da potražnja za hlađenjem eksplodira širom svijeta. Klimatizacija već stvara mrežu pod pritiskom u mnogim zemljama. IEA upozorava da će se ove potrebe utrostručiti do 2050. U sekundi će se u sljedećih trideset godina u svijetu prodati deset klima uređaja. Ovim tempom domovi, tvrtke i javne službe bit će opremljeni s 5,6 milijardi klima uređaja, u usporedbi s trenutnih 2 milijarde. Ova će evolucija zahtijevati količine energije koje je danas nemoguće opskrbiti, a mogle bi dovesti do povećane proizvodnje električne energije na bazi ugljena ili plina. S katastrofalnim učincima na globalno zatopljenje.

Danas se petina svjetske električne energije u zgradama koristi za pogon klima uređaja ili ventilacijskih sustava. U Europi je približno jedna od deset kuća opremljena klima uređajem, u usporedbi s devet od deset u Sjedinjenim Državama ili Japanu. Fenomen je pojačan, ali i pogoršan ubrzanjem urbanizacije. Izbacivanjem vrućeg zraka izvana, klima uređaji povećavaju vanjsku temperaturu u najužim gradskim središtima za 1° do 12° C. Ovo stvara začarani krug: što više hladimo unutrašnjost, to više doprinosimo globalnom zagrijavanju.

Ponovo vegetirajmo gradove / Sadimo drveće i gasimo klima uređaje!

Jedan od načina da se izbjegne ova “klima-con-kriza” bio bi, naravno, učiniti rashladne jedinice nepotrebnima ulaganjem u zgrade s visokim energetskim svojstvima koristeći najnovije tehnike prirodne cirkulacije zraka i lakih materijala. Ali najbolje rješenje može se naći ispod lišća hrasta ili topole.

Biljke pomažu u hlađenju atmosfere pomoću evapotranspiracije, pojave koja kombinira izravno isparavanje vode iz tla i transpiraciju iz biljaka. Prema Francuskoj agenciji za zaštitu okoliša ADEME, zrelo stablo moglo bi ispariti i do 450 litara vode. Ekvivalentno čak pet klima uređaja koji rade dvadeset sati! ADEME ističe da su stabla dvostruko korisna jer pomažu u stvaranju sjene i ujedno ograničavaju odsjaj sunca na zidovima zgrada i na tlu.

U Europi je učinak evapotranspiracije na toplinske otoke izračunao grad Lyon, žrtva čestih vrućina tijekom ljeta. Metropola Rhône pokrenula je nekoliko ispitnih mjera za borbu protiv toplinskih otoka, uključujući sadnju 3000 provansalskih stabala, vrste koja troši manje vode. Senzori su instalirani u okrugu Part-Dieu i registrirali su 20 stupnjeva manje na površini tla, s padom opažene temperature od 1 do 2 stupnja. Na vegetiranim sjekirama (s travom ispod tramvajskih pruga ili na kružnim tokovima, na primjer) inženjeri su primijetili pad od 10 stupnjeva u sjeni.

Dakle, hoćemo li posaditi stablo i isključiti klima uređaj?

Članak preuzet s portala Pametni gradovi http://www.pametni-gradovi.eu/