03. studeni. 2015.

Samoprocjena usklađenosti postupanja sa ZPPI

Povjerenica za informiranje poziva sva tijela javne vlasti da ispune upitnik za samoprocjenu usklađenosti postupanja sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te da izrade akcijske planove. Tijekom 2016. godine je planirana dodjela nagrada za najbolje izvršene akcijske planove.

Povjerenik za informiranje kao neovisno tijelo za zaštitu, praćenje i promicanje prava na pristup informacijama, uz potporu Britanskog veleposlanstva u proteklom je razdoblju provodio projekt „Procjena i samoprocjena provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama: razvoj metodologije i pilot primjena 2014.-2015.“

Svrha projekta bila je izrada  metodološkog monitoring instrumenta za procjenu i samoprocjenu primjene pojedinih aspekata Zakona o pravu na pristup informacijama, kako bi se  osigurala  kvalitetnija provedba inspekcijskog nadzora i veći stupanj zaštite prava na pristup informacijama.

Temeljni rezultat projekta je izrada instrumenta – upitnika za ocjenu kvalitete provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama te izrada obrasca za kreiranje akcijskog plana za povećanje transparentnosti i otvorenosti, koje tijela javne vlasti mogu izraditi i usvojiti kao vlastiti strateški dokument, a koji može biti snažan doprinos transparentnom poslovanju i provedbi politike „good governance“.

Navedeni upitnik  služi za evaluaciju postupka rješavanja zahtjeva za pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija te ispunjavanje obaveza proaktivne objave, savjetovanja s javnošću i osiguravanja javnosti sjednica tijela, a ujedno predstavlja instrument kako inspekcijskog nadzora, tako i instrument za upravljanje kvalitetom. Potonje znači da tijela javne vlasti mogu, ispunjavajući upitnik, samostalno ocijeniti usklađenost svog postupanja sa Zakonom i razviti plan aktivnosti kojima će poboljšati svoj rad u području osiguravanja pristupa informacija.

Na dolje navedenom linku nalazi se obrazloženje projekta, upitnik i obrazac akcijskog plana.

Ovim putem pozivamo sva tijela javne vlasti da ispune upitnik za samoprocjenu usklađenosti postupanja sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te da izrade akcijske planove. Naime, tijekom 2016. godine bit će raspisan natječaj za transparentnost te je planirana  dodjela nagrada za najbolje izvršene akcijske planove.