Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

03. studeni. 2015.

Samoprocjena usklađenosti postupanja sa ZPPI

Povjerenica za informiranje poziva sva tijela javne vlasti da ispune upitnik za samoprocjenu usklađenosti postupanja sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te da izrade akcijske planove. Tijekom 2016. godine je planirana dodjela nagrada za najbolje izvršene akcijske planove.

Povjerenik za informiranje kao neovisno tijelo za zaštitu, praćenje i promicanje prava na pristup informacijama, uz potporu Britanskog veleposlanstva u proteklom je razdoblju provodio projekt „Procjena i samoprocjena provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama: razvoj metodologije i pilot primjena 2014.-2015.“

Svrha projekta bila je izrada  metodološkog monitoring instrumenta za procjenu i samoprocjenu primjene pojedinih aspekata Zakona o pravu na pristup informacijama, kako bi se  osigurala  kvalitetnija provedba inspekcijskog nadzora i veći stupanj zaštite prava na pristup informacijama.

Temeljni rezultat projekta je izrada instrumenta – upitnika za ocjenu kvalitete provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama te izrada obrasca za kreiranje akcijskog plana za povećanje transparentnosti i otvorenosti, koje tijela javne vlasti mogu izraditi i usvojiti kao vlastiti strateški dokument, a koji može biti snažan doprinos transparentnom poslovanju i provedbi politike „good governance“.

Navedeni upitnik  služi za evaluaciju postupka rješavanja zahtjeva za pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija te ispunjavanje obaveza proaktivne objave, savjetovanja s javnošću i osiguravanja javnosti sjednica tijela, a ujedno predstavlja instrument kako inspekcijskog nadzora, tako i instrument za upravljanje kvalitetom. Potonje znači da tijela javne vlasti mogu, ispunjavajući upitnik, samostalno ocijeniti usklađenost svog postupanja sa Zakonom i razviti plan aktivnosti kojima će poboljšati svoj rad u području osiguravanja pristupa informacija.

Na dolje navedenom linku nalazi se obrazloženje projekta, upitnik i obrazac akcijskog plana.

http://www.pristupinfo.hr/procjena-i-samoprocjena-uskladenosti-sa-zakonom-o-pravu-na-pristup-informacijama/

Ovim putem pozivamo sva tijela javne vlasti da ispune upitnik za samoprocjenu usklađenosti postupanja sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te da izrade akcijske planove. Naime, tijekom 2016. godine bit će raspisan natječaj za transparentnost te je planirana  dodjela nagrada za najbolje izvršene akcijske planove.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija