Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

26. svibanj. 2014.

Sastanak kod Predsjednika RH

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predstavnike Hrvatske zajednice županija, Udruge općina i Udruge gradova koji su ga upoznali sa svojim stajalištima o reformi lokalne i područne samouprave.

Izrazili su interes i želju da budu uključeni u raspravu o nacrtu ustavnih promjena koje je Predsjednik pokrenuo, što je Predsjednik sa zadovoljstvom prihvatio, ističući kako bi novi Ustav trebao snažnije decentralizirati Hrvatsku i lokalnoj/regionalnoj samoupravi povjeriti više poslova i odgovornosti, uključujući i prihode koji su tome primjereni.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić naglasio je potrebu da reforma bude izvediva i da dovede do poboljšanja za građane. Istakao je i da županije imaju administrativne kapacitete koji nadmašuju fiskalne kapacitete i sadašnju razinu poslova koja im je namijenjena.

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk analizirao je dohotke gradova i županija u posljednjih nekoliko godina i ukazao na stalno smanjivanje financijskih sredstava za njihov rad. Ukazao je i na nedovoljno uvažavanje uloge lokalne zajednice u ukupnom državnom ustroju. Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina upozorio je da bi gašenje pojedinih općina mimo jasnih kriterija moglo dovesti do teških posljedica za ruralne sredine, negativno utjecati na kvalitetu života i pojačati depopulaciju sela.

Na kraju susreta, zaključeno je da promjenama sustava lokalne/regionalne samouprave treba pristupiti studiozno i s potrebnim oprezom. Na taj način, vodit će se i rasprava o mogućim ustavnim promjenama koje se odnose na lokalnu/regionalnu samoupravu.

predsjednik

Izvor: www.predsjednik.hr

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija