21. listopad. 2014.

Sastanak s potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih

Predstavnici Udruge gradova bili su na sastanku s potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih na kojem je raspravljano o otpisu dugovanja socijalno ugroženim kategorijama građana.

Predstavnici Udruge gradova sudjelovali su na sastanku s potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom socijalne politike i mladih, Milankom Opačić na kojem je raspravljano o mogućnosti i načinima otpisa dugovanja određenim kategorijama socijalno ugroženih građana. Predstavnici Udruge naveli su kako gradovi već godinama znatna sredstva troše i ulažu u socijalu i socijalne programe te nastoje svojim građanima olakšati svakodnevnicu snošenjem ili barem sufinanciranjem konkretnih financijskih obaveza. Oprost dugovanja socijalno ugroženim kategorijama na prvi je pogled dobra i korisna mjera, međutim, postoji bojazan da će ona dodatno potaknuti “lanac” neplaćanja obaveza i stvoriti nezadovoljstvo urednih platiša. Također, skrenuli su pažnju da kao izvršni čelnici gradova nisu u poziciji raspolagati potraživanjima, u konačnici i prihodima komunalnih društava i ostalih pravnih subjekata, već jedino mogu preporučiti otpis dugovanja određenim kategorijama građana.