Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

26. ožujak. 2024.

Šest gradova dobilo certifikat Grad za mlade!

Povjerenstvo za dodjelu certifikata “Grad za mlade“ donijelo je konačnu odluku o dodjeli Certifikata, na temelju javnog poziva iz siječnja ove godine. Sve kandidature prošle su ukupno tri razine evaluacije te je u konačnici šest gradova zadovoljilo sve potrebne kriterije, od čega njih četiri po drugi puta.

Dobitnici Certifikata za razdoblje od 2024. do 2027. godine su Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka, Samobor i Šibenik. Čestitamo!

Tijekom evaluacije mapirane su dobre prakse među prijavljenim gradovima te će iste biti javno objavljene s ciljem njihove dostupnosti svim zainteresiranim gradovima.

Gradovi koji na ovom pozivu nisu uspjeli zadovoljiti sve potrebne kriterije dobili su komentare evaluatora kako bi imali jasniju sliku o tome u kojem području postoji prostor za napredak te kako bi njihova kandidatura na sljedećem javnom pozivu bila uspješna.

Za dobivanje Certifikata gradovi su morali zadovoljiti najmanje 50% kriterija u svakom od osam tematskih područja (Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje i stanovanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje i Informiranje) te ukupni postotak ovisno o broju stanovnika (do 10 tisuća stanovnika – 60%; između 10 i 35 tisuća stanovnika – 70%; više od 35 tisuća stanovnika – 80%).

Podsjećamo, članovi Povjerenstva su predstavnici relevantnih organizacija i institucija u području rada s mladima. To su:

  • Središnji državni ured za demografiju i mlade
  • Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • Agencija za mobilnost i programe Europske unije
  • Mreža mladih Hrvatske
  • Savez Društava “Naša djeca”
  • Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Podršku provedbi procesa pružaju Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Sljedeći poziv bit će objavljen početkom 2025. godine, a ažurirani kriteriji koji će vrijediti za taj poziv bit će objavljeni u srpnju 2024. godine.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija