26. ožujak. 2024.

Šest gradova dobilo certifikat Grad za mlade!

Povjerenstvo za dodjelu certifikata “Grad za mlade“ donijelo je konačnu odluku o dodjeli Certifikata, na temelju javnog poziva iz siječnja ove godine. Sve kandidature prošle su ukupno tri razine evaluacije te je u konačnici šest gradova zadovoljilo sve potrebne kriterije, od čega njih četiri po drugi puta.

Dobitnici Certifikata za razdoblje od 2024. do 2027. godine su Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka, Samobor i Šibenik. Čestitamo!

Tijekom evaluacije mapirane su dobre prakse među prijavljenim gradovima te će iste biti javno objavljene s ciljem njihove dostupnosti svim zainteresiranim gradovima.

Gradovi koji na ovom pozivu nisu uspjeli zadovoljiti sve potrebne kriterije dobili su komentare evaluatora kako bi imali jasniju sliku o tome u kojem području postoji prostor za napredak te kako bi njihova kandidatura na sljedećem javnom pozivu bila uspješna.

Za dobivanje Certifikata gradovi su morali zadovoljiti najmanje 50% kriterija u svakom od osam tematskih područja (Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje i stanovanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje i Informiranje) te ukupni postotak ovisno o broju stanovnika (do 10 tisuća stanovnika – 60%; između 10 i 35 tisuća stanovnika – 70%; više od 35 tisuća stanovnika – 80%).

Podsjećamo, članovi Povjerenstva su predstavnici relevantnih organizacija i institucija u području rada s mladima. To su:

• Središnji državni ured za demografiju i mlade
  • Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • Agencija za mobilnost i programe Europske unije
  • Mreža mladih Hrvatske
  • Savez Društava “Naša djeca”
  • Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Podršku provedbi procesa pružaju Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Sljedeći poziv bit će objavljen početkom 2025. godine, a ažurirani kriteriji koji će vrijediti za taj poziv bit će objavljeni u srpnju 2024. godine.