06. listopad. 2016.

Šest hrvatskih zelenih destinacija u svjetskih Top 100

Povodom Svjetskog dana turizma u Ljubljani je održana dvodnevna (27. i 28. rujna) konferencija pod nazivom Svjetske zelene destinacije. Vodeći događaj za zelene destinacije okupio je na jednom mjestu vodeće stručnjake za održivi razvoj i zeleni turizam, lidere i predstavnike destinacija i organizacija te hotelijere i turističke djelatnike koji teže održivom razvoju turizma.

Konferencija je uključivala i ceremoniju dodjele nagrada za Top 100 održivih destinacija 2016 što uključuje i najuspješnije destinacije održivog turizma na svijetu. Nagrada za najodrživiju  destinaciju na svijetu pripala je Ljubljani.

Ono na što možemo biti posebno ponosni je činjenica je još 6 destinacija iz jugoistočne Europe našlo svoje mjesto u top 100 destinacija i svih 6 je iz Hrvatske. To su Drniš, Pula, Mali Lošinj, Gorski kotar, otok Krk i Delnice.

Mreža udruženja jedinica lokalne samouprave iz jugoistočne Europe NALAS u ovom je procesu imala ulogu promocije, širenja informacija i pomoći kod prijava destinacija s tog područja. Na konferenciji u Ljubljani NALAS je sudjelovao sa svojom radnom skupinom za održivi turizam koja je predstavila vodič Zelene destinacije u jugoistočnoj Europi, a što je naišlo na veliki interes ostalih sudionika.