27. rujan. 2021.

Slovensko predsjedništvo Vijeća EU poziva na radionicu o novim prioritetnim temama Urbane agende za EU

S početkom slovenskog predsjedanja pokrenut je neformalan proces istraživanja novih prioritetnih tema Urbane agende za EU (UAEU). Kao dio ovog procesa, EUKN, Eurocities i CEMR su, u suradnji s Odborom regija radili na prvom prototipu Povezujuće matrice – alatu za provjeru važnosti novih predloženih tema o čemu će Glavna uprava EK-a za urbanu politiku (DGUM) odlučiti.

Rezultati ovog procesa su četiri istraživačka prijedloga za četiri nove prioritetne teme UAEU -a, točnije: gradovi jednakosti, zelenih gradovi, hrana i održivig turizma. Četiri redmetna istraživačka prijedloga možete preuzeti ovdje.

Ovi prijedlozi i prototip Povezujuće matrice (eng. Linking Matrix) bit će predstavljeni 28. rujna. Očekuje se da će ograničen broj, po mogućnosti dvije, predložene teme biti izabrane za testiranje procesa i uspostavljanje novih tematskih partnerstava UAEU -a 2022. Dogovorene nove teme i koraci za UAEU sljedeće generacije bit će uključeni u Ljubljanski sporazum i Radni program koji će se usvojiti na Neformalnom ministarskom sastanku za urbana pitanja 26. studenog 2021.

Prototip povezujuće matrice treba testirati ispunivši ga konkretnim sadržajem vezanim uz četiri istraživačka prijedloga. Zbog toga su urbani stručnjaci, praktičari, kreatori politika, koordinatori i članovi UAEU -a, kao i gradovi zainteresirani za pridruživanje obitelji UAEU, pozvani da sudjeluju u mrežnoj radionici koja će se održati 6. listopada 2021. u 13:00 sati i koja ima tri glavna cilja:

• Omogućiti šire savjetovanje o četiri istraživačka prijedloga, dopuštajući dionicima da raspravljaju, obogaćuju i potvrđuju opseg prijedloga;
  • Testiranje novog prototipa Povezujuće matrice koristeći ga kao okvir za raspravu (stručnjaci su pozvani da sudjeluju u dvije od četiri tematske sesije: molimo vas da svoje želje odaberete u prijavnom obrascu ispod);
  • Predložiti prioritiziranje četiri prijedloga za DGUM.

Preliminarni dnevni red

13: 00-13: 05 Otvaranje i uvod slovenskog predsjedništva

13: 05-13: 15 Prezentacija prototipa alata Povezujuće matrice od strane EUKN -a

13:15 -14: 30 Tematske rasprave – 1. dio Dvije paralelne sobe za raspravu o istraživačkim prijedlozima o zelenim gradovima i hrani, zajednički moderirani od EUKN -a, Eurocities -a i CEMR -a

14: 30-14: 45 Pauza

14: 45-16: 15 Tematske rasprave – 2. dio Dvije paralelne sobe za raspravu za raspravu o istraživačkim prijedlozima o gradovima ravnopravnosti i održivom turizmu, zajednički moderirani od EUKN -a, Eurocities -a, CEMR -a

16: 15-17: 00 Izvješćivanje i zatvaranje

Kako bi se omogućila plodna radionica, mjesta će biti ograničena, stoga vas pozivamo da se što prije registrirate i spremite svoje mjesto. Potvrde o prisutnosti i detalji sastanka bit će podijeljeni u petak 1. listopada. Obrazac za prijavu.

Za sve upite pošaljite e-poruku na PSEU21_prosto.mop@gov.si.