03. ožujak. 2020.

Smart City 2020

Ovogodišnji Smart Cities 2020. održat će se 17. ožujka u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma i bit će to prilika za sraz europskih i hrvatskih pametnih gradova. Konferenciju organizira tjednik Lider u partnerstvu s Udrugom gradova, Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske i Zakladom Konrad Adenauer.

Na konferenciji će se raspravljati se o postignućima na području održivih strategija, digitalizacije i transparentnosti upravljanja, društvene uključivosti, zaštite okoliša, pametne mobilnosti, uštede energije, zbrinjavanja otpada i uporabe tehnologije.

Iz ‘živog laboratorija’ i najpametnije četvrti na planetu dolazi čovjek koji upravlja tim futurističkim projektom u Nizozemskoj. Direktor Brainport Smart District Peter Portheine ukazat će na poslovne prilike za hrvatske poduzetnike, ali i ispričati kako napreduju stvari u Helmondu.

Pametan stil života na veliko se testira i u Seestadt Aspernu u Beču koji je već desetu godinu zaredom nositelj laskave titule najboljeg grada za život. Postignuća i saznanja iz tog vrijednog projekta podijelit će jedan od kreatora najpametnijeg grada na svijetu Nikolaus Summer.

Integrativni učinak pametne građanske kartice te njezine ‘ludilo’ koristi za gradske vlasti, građane i poslovni sektor predstavit će Laura González Méndez, članica tima Gradskog vijeća španjolskog Gijóna zaslužnog za nove razvojne projekte.

Sa svojih 28 godina iskustva u javnom prijevozu i pun entuzijazma za skandinavski odgovoran pristup održivoj mobilnosti na Smart Cities 2020 u Zagreb stiže i Jürgen Goldmann iz kompanije ATRON Systems Sweden, koji će zajedno s Tomislavom Tabakom iz Sanitata Dubrovnik sudjelovati i na okruglom stolu o mobilnosti i IoT-u.

Bit će to ujedno i prilika da od čelnika gradova kao što su Vojko Obersnel, Damir Mandić, Željko Turk, Boris Miletić saznamo kakvi su novi pametni projekti u planu za Rijeku, Karlovac, Zaprešić i Pulu. O aktualnoj temi koliko je Zagreb blizu dostizanja zacrtanog cilja u gospodarenju otpadom, ali i ostale planove Grada govorit će Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Govora će biti i o tome što je sve pametno u europskoj prijestolnici kulture predstavit će pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeka Ivan Šarar, a zamjenik creskog gradonačelnika Marin Gregorović ispričat će pametnu priču o uslugama i rasvjeti tog otočnog grada. Hrvatske tvrtke predstavit će svoja pametna rješenja i usluge, a kao šećer na kraju Andrijana Parić i Ivana Novoselec iz Apsolona održat će radionicu o participativnom budžetiranju.

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji. Prijaviti se možete ovdje.

Program konferencije dostupan je na stranici https://lider.events/smart-cities/program/