12. siječanj. 2016.

Ažurirane Smjernice za proaktivnu objavu podataka za JLP(R)S

Na konferenciji „Proaktivna objava informacija lokalnih i regionalnih vlasti – prilike i izazovi“ organiziranoj u Hrvatskom saboru dana 8. prosinca, u suradnji Gong-a s Hrvatskom zajednicom županija i Udrugom gradova, čelnicima i službenicima lokalne i regionalne razine vlasti predstavljene su Smjernice za proaktivnu objavu podataka za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Smjernice su izrađene u suradnji s Povjerenicom za informiranje te sadrže konkretne upute o provedbi zakonskih obveza o proaktivnoj objavi, javnosti rada i savjetovanju sa zainteresiranom javnošću što sve propisuje Zakon o pravu na pristup informacijama. Osim zakonskih obveza Smjernice nude i primjere dobre prakse te druge upute o uređenju službenih internetskih stranica lokalnih i regionalnih jedinica koje su čak ponešto i iznad zakonskih standarda i obveza, a temelje se na  indikatorima već tri puta provedenog istraživanja LOTUS u kojem sudjeluje i naša Udruga.

Osim bazičnog ispunjavanja zakonskih obveza i poštivanja ustavnog prava građana na pristup informacijama, Smjernice omogućuju lokalnim i regionalnim vlastima da se kvalitetno unaprijed pripreme za idući krug istraživanja LOTUS. Osim primjera dobre prakse, posebna pažnja posvećena je postizanju poedinih zakonskih kriterija koji se uvrštavaju u LOTUS istraživanje i potom predstavljaju pojedinačne indikatore te se boduju u kontekstu transparentnosti.

Osim značajnog doprinosa Povjerenice za informiranje, sadržaj Smjernica je razvijen uz podršku naše Udruge, Hrvatske zajednice županija, te Digitalnog informacijsko-dokumentacijskog ureda Vlade Republike Hrvatske.

Smjernice su razvijene u okviru projekta „Guidelines for proactive publishing of data and documents“ kojeg je podržao Konrad-Adenauer-Stiftung Rule of Law Program South East Europe (KAS RLSPEE).

Ovdje preuzmite Smjernice za proaktivnu objavu podataka (ažurirano izdanje, 12.1.2016.)