Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

12. siječanj. 2016.

Ažurirane Smjernice za proaktivnu objavu podataka za JLP(R)S

Na konferenciji „Proaktivna objava informacija lokalnih i regionalnih vlasti – prilike i izazovi“ organiziranoj u Hrvatskom saboru dana 8. prosinca, u suradnji Gong-a s Hrvatskom zajednicom županija i Udrugom gradova, čelnicima i službenicima lokalne i regionalne razine vlasti predstavljene su Smjernice za proaktivnu objavu podataka za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Smjernice su izrađene u suradnji s Povjerenicom za informiranje te sadrže konkretne upute o provedbi zakonskih obveza o proaktivnoj objavi, javnosti rada i savjetovanju sa zainteresiranom javnošću što sve propisuje Zakon o pravu na pristup informacijama. Osim zakonskih obveza Smjernice nude i primjere dobre prakse te druge upute o uređenju službenih internetskih stranica lokalnih i regionalnih jedinica koje su čak ponešto i iznad zakonskih standarda i obveza, a temelje se na  indikatorima već tri puta provedenog istraživanja LOTUS u kojem sudjeluje i naša Udruga.

Osim bazičnog ispunjavanja zakonskih obveza i poštivanja ustavnog prava građana na pristup informacijama, Smjernice omogućuju lokalnim i regionalnim vlastima da se kvalitetno unaprijed pripreme za idući krug istraživanja LOTUS. Osim primjera dobre prakse, posebna pažnja posvećena je postizanju poedinih zakonskih kriterija koji se uvrštavaju u LOTUS istraživanje i potom predstavljaju pojedinačne indikatore te se boduju u kontekstu transparentnosti.

Osim značajnog doprinosa Povjerenice za informiranje, sadržaj Smjernica je razvijen uz podršku naše Udruge, Hrvatske zajednice županija, te Digitalnog informacijsko-dokumentacijskog ureda Vlade Republike Hrvatske.

Smjernice su razvijene u okviru projekta „Guidelines for proactive publishing of data and documents“ kojeg je podržao Konrad-Adenauer-Stiftung Rule of Law Program South East Europe (KAS RLSPEE).

Ovdje preuzmite Smjernice za proaktivnu objavu podataka (ažurirano izdanje, 12.1.2016.)

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija