Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

17. prosinac. 2018.

Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju

Covenant of Mayors ili na hrvatskom Sporazum gradonačelnika je najveća i najuspješnija inicijativa Europske komisije koja aktivno uključuje jedinice lokalne i regionalne samouprave u borbu protiv klimatskih promjena. Inicijativa je pokrenuta u siječnju 2008. godine s ciljem umrežavanja gradova i općina kako bi se olakšala međusobna razmjena znanja i iskustava o učinkovitom korištenju energije na lokalnoj razini.

Potpisivanjem Sporazuma, gradonačelnici i načelnici dobrovoljno su preuzeli obvezu smanjenja emisija CO2 na svome teritoriju za 20% do 2020. godine, odnosno 40% do 2030. godine. Putokaz za postizanje ovih ciljeva definiran je u Akcijskom planu energetski održivog razvitka i klimatskih promjena koji su svi potpisnici bili obvezni izraditi prema smjernicama Europske komisije. O uspjehu i značaju Sporazuma, deset godina od njegovog pokretanja, najbolje govori podatak da on danas okuplja 8,800 europskih gradova u kojima živi 230 milijuna ljudi, a što čini gotovo pola EU populacije.

Sporazum gradonačelnika ima za cilj smanjiti emisiju CO2 za 20% do 2020. godine, za 40% do 2030., a do 2050. godine želi postići da ljudi žive u gradovima koji su energetski održivi i energetski sigurni.

Pristupanje mreži Sporazum gradonačelnika ima višestruke koristi, a koje se očituju ne samo kroz pametno gospodarenje energijom već i kroz energetske uštede koje omogućuju daljnja ulaganja.

Sporazum gradonačelnika prepoznat i u Republici Hrvatskoj

U Hrvatskoj je Sporazumu gradonačelnika pristupilo 70 gradova i općina i time preuzelo aktivnu ulogu borbe protiv nadolazećih klimatskih promjena. Grad Zagreb, kao predvodnik inicijative u Hrvatskoj, osnovao je Hrvatski klub Sporazuma gradonačelnika koji je inicijalno okupio gradove potpisnike Sporazuma.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) od samog početka ima aktivnu i važnu ulogu u Sporazumu gradonačelnika, a o čemu svjedoči i činjenica kako je upravo ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac član Političkog odbora Sporazuma gradonačelnika za EU.

REGEA Sporazumu pruža strukturu podrške u Hrvatskoj na način da informira sve zainteresirane gradove o mogućnostima mreže, ali i za gradove izrađuje Akcijske planove energetski održivog razvitka gradova/općina (SEAP-a); izrađuje izvještaje o njihovoj provedbi (Akcijski izvještaj i Implementacijski izvještaj o provedbi) i predaje izvještaja prema Uredu Sporazuma (ispunjavanje online obrazaca).

SEAP-i su prvenstveno potrebni kao temelji za velike infrastrukturne projekte u primjerice sektoru zgradarstva, javne rasvjete i prometa, a neki od najznačajnijih projekata koji su provedeni nakon uspostavljanja SEAP-a su: IEE MLEI PDA Zagreb Energy Efficient City, EIB ELENA NEWLIGHT, Rijeka – javni prijevoz – nova flota ekoloških autobusa.

Vaš grad/općina se želi aktivno uključiti u Inicijativu Sporazum gradonačelnika, a nedostaje Vam informacija ili kapaciteta?

Popis podržavatelja Sporazuma gradonačelnika koji će Vas voditi kroz cijeli proces, možete naći na službenoj web stranici Sporazuma: https://www.covenantofmayors.eu/about/covenant-community/supporters.html

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija