27. ožujak. 2017.

Štitite li životinje?

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede uputila nam je na očitovanje Nacrt prijedloga zakona o zaštiti životinja uz rok zaključno do 31. ožujka.

Za gradove su, barem u financijskom smislu, najbitnije odredbe članaka 64., 65. i 95. Nacrta budući one predviđaju konkretne materijalne obaveze koje će gradovi morati ispunjavati. Navedene odredbe propisuju, između ostaloga, da poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja organiziraju i financiraju jedinice lokalne samouprave, koje također osnivaju i financiraju rad skloništa, snose troškove skrbi, sterilizacije, označavanja i veterinarske zaštite napuštenih ili izgubljenih životinja…i još mnogo, mnogo toga.

Kako biste prevenirali visoke i vrlo izvjesne troškove po osnovu budućeg Zakona o zaštiti životinja, možete i vi u vašem gradu primijeniti dobre i pametne prakse Koprivnice, Zaprešića, Dugog Sela, Gospića, Zagreba, Solina, Senja, Čabra, Jastrebarskog, Svete Nedelje, Ogulina, Vrlike i drugih gradova koji su konkretnim mjerama i sufinanciranjem podignuli postotak mikročipiranih ljubimaca, a time i mogućnost sankcioniranja neodgovornih vlasnika; promovirali i sufinancirali programe kastracije, sterilizacije, cijepljenja i brige o ljubimcima; educirali najmlađe i djecu školskog uzrasta o dobrobiti životinja te svime time smanjili neodgovorno napuštanje životinja, posljedično i troškove njihova zbrinjavanja na svome području.

Bez obzira voljeli ih ili ne, životinje zaslužuju humani tretman, jednako kao što gradski proračun zaslužuje racionalnost i uštede.