11. lipanj. 2019.

Studijski posjet Norveškoj na temu vijeća mladih

Predstavnici Udruge gradova sudjelovali su u studijskom posjetu Norveškoj na temu rada s vijećima mladih i participaciji mladih općenito. Aktivnosti su se održavale u gradu Kristiansandu, a fokus je bio na razmjenama iskustava i umrežavanju 30 sudionika iz 13 europskih zemalja.

Studijski posjet organiziran je od strane norveške nacionalne agencije nadležne za provedbu Erasmus+ programa, a u sklopu navedenog programa financirane su i sve aktivnosti projekta.

Tijekom studijskog posjeta sudionicima su predstavljeni modeli rada s vijećima mladih i uključivanja mladih u gradovima Mandal, koji slovi za najbolji primjer uključivanja mladih u procese donošenja odluka u Norveškoj, i Kristiansand te regiji Vestagder.

Zanimljivo je da će u Norveškoj tek u drugoj polovici ove godine na snagu stupiti Zakon koji sve JLRS-e obvezuje na osiguravanje nekog modela uključivanja mladih u procese donošenja odluka. U tom Zakonu neće biti strogo propisano o kakvom se modelu radi već će JLRS-ima biti ostavljeno na procjenu kakav model je najprikladniji za njihovu sredinu.

Tijekom studijskog posjeta uočeni su određeni detalji koji bi se mogli implementirati i u rad savjeta mladih na lokalnoj razini u Hrvatskoj. Temeljem toga, i dodatnih analiza rada sličnih tijela u zemljama okruženja, Udruga gradova će pripremiti prijedloge i preporuke gradovima za implementaciju istih.