Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

20. prosinac. 2021.

Studijski posjet predstavnika kosovskih gradova hrvatskim gradovima

Od 15. do 18. prosinca 2021. godine predstavnici kosovskih gradova, općina i ministarstava boravili su u Hrvatskoj i razmjenjivali iskustva i znanja s hrvatskim kolegama. Posjetili su Grad Samobor, Grad Karlovac i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U četvrtak, 16. prosinca održan je radni sastanak u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ispred Ministarstva sastanku su nazočili Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, Romana Romić, voditeljica Službe za izdavanje građevinskih dozvola, Tihana Matota, voditeljica Službe za prostorne planove regionalne i lokalne razine te Lidija Majcan Horvat, voditeljica Službe za investicije. Sudionici su detaljnije upoznati s hrvatskim pravnim okvirom u prostornom planiranju te provedbom istog, dokumentacijom prostornog uređenja u RH i nadležnim organima za izdavanje, a bilo je riječi i o komunikaciji i suradnji između središnje i lokalne razine vlasti u području prostornog uređenja u Republici Hrvatskoj.

U drugom dijelu dana delegacija je otputovala u Samobor. Na samom početku pozdravili su ih gradonačelnica Petra Škrobot i zamjenik Petar Burić. U ime Grada Samobora na sastanku su nazočili i Marinko Džepina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije i Davor Bošković, pročelnik Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju. Predstavnike kosovskih gradova, općina i ministarstava upoznali su sa glavnim izazovima u provedbi prostornih planova, podjelom dužnosti unutar gradske uprave, procesom izrade dokumenata prostornog uređenja i mnogim drugim temama bitnim za razvoj lokalnih zajednica.

U petak, 17. prosinca delegacija je posjetila Grad Karlovac. Sudionike sastanka pozdravio je gradonačelnik Damir Mandić nakon čega je uslijedilo izlaganje Vesne Ribar, pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja i Ane Hranilović Trubić, pročelnice Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša. Fokus je bio na postupcima izdavanja građevinskih dozvola, urbanizmu i stanovanju te nezakonitoj gradnji. Nakon izlaganja i rasprave uslijedio je obilazak primjera dobre prakse.

Studijski posjet organiziran je pod pokroviteljstvom Njemačkog društva za međunarodnu suradnju  (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) i Udruge kosovskih gradova i općina, u suradnji s Udrugom gradova u RH. Dojmovi sudionika su pozitivni te se slažu kako je ova vrsta susreta idealna prilika da se na konkretnim primjerima s ljudima iz struke upoznaju s dobrim praksama koje mogu preslikati u svoje lokalne sredine.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija